Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Reportáž z centrály Facebooku, z níž se bude kontrolovat i průběh evropských voleb

Operační středisko Facebooku v irském Dublinu. Foto: společnost Facebook
Operační středisko Facebooku v irském Dublinu. Foto: společnost Facebook

Ve středně velké místnosti sedí skoro 40 lidí. Každý má před sebou několik monitorů – na jedné obrazovce mají do více sloupků roztříděné různé statusy, fotky a videa, na druhé jsou otevřené stránky médií. Někteří používají i třetí obrazovku na notebooku. Detaily nevidíme, nesmíme si je ani fotografovat, píše z irského Dublinu redaktor slovenského Denníku N.

Každý zaměstnanec má na monitoru připnutý modrý štítek, který popisuje jeho specializaci. Podle toho je zřejmé, kde má stůl šéfka a kde sedí lidé se zaměřením například na Instagram, hrozící hrozby nebo „eskalace“. Jsou tu i štítky pro všechny země Evropské unie. Mladík, který má na monitoru zkratky SK a CZ pro slovenský a český trh, sedí vedle kolegyně z Polska.

Nacházíme se v operačním středisku Facebooku. Je to nová speciální místnost v dublinské pobočce firmy. Setkali se v ní mladí inženýři, datoví analytici, moderátoři obsahu a výzkumníci. Jejich úkolem je odhalit a omezit možné pokusy o manipulaci voleb do Evropského parlamentu.

Místnost dostala přezdívku „war room“ (můžeme přeložit například i jako velící středisko). Facebook si takovou centrálu vyzkoušel v průběhu loňských voleb do amerického Kongresu a ve volbách v Brazílii. Podobné středisko vzniklo i v Singapuru a je zaměřené na právě probíhající volby v Indii. Teď je to poprvé, kdy středisko funguje i v Evropě.

Denník N je jediné slovenské médium, které se do něj mohlo podívat a mluvit se zástupci sociální sítě o jeho

Sociální sítě

Volby do Evropského parlamentu

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější