Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z cenného dřeva je nechtěná vycpávka do kontejnerů. Zjistí policie zločin v lese?

Lebka a zkřížené hnáty na hromadě klád neoznačují místo vraždy, ale upozorňují na ošetření tohoto dříví chemickým postřikem, který má ničit kůrovce. Také boj s tímto ničivým parazitem ale mohl podle podezření policie provázet zločin. Po důkazech zatím pátrá. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lebka a zkřížené hnáty na hromadě klád neoznačují místo vraždy, ale upozorňují na ošetření tohoto dříví chemickým postřikem, který má ničit kůrovce. Také boj s tímto ničivým parazitem ale mohl podle podezření policie provázet zločin. Po důkazech zatím pátrá. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Poslední dubnový čtvrtek zasahovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu na ministerstvu zemědělství a ředitelství Lesů České republiky v Hradci Králové. V obou státních institucích hledali důkazy o trestné činnosti, která podle jejich podezření mohla stát připravit o miliardy korun. Zatím nikoho neobvinili, podle dostupných informací vyslechli pouze bývalého ředitele státních lesů Daniela Szóráda. Ten podezření odmítá. Deník N případ podrobně analyzuje.

„Tohle jde všechno do Číny,“ ukazuje náš průvodce na hromadu smrkových kmenů na okraji lesa uprostřed Vysočiny. Musí křičet, opodál řvou motorové pily v rukou lesních dělníků.

Náš průvodce je taky lesák – představíme ho za chvíli –, ale s tímhle pracovištěm nemá nic společného. Narazili jsme na něj náhodou. To, že zrovna tohle dřevo čeká pouť přes půl planety, pozná zkušeným okem podle délky, na kterou ho motorové pily krájejí. Necelých dvanáct metrů. Aby se kmeny vešly do prázdných kontejnerů, v nichž k nám z Číny doputovala třeba elektronika.

Jeho odhad potvrzuje jeden z dělníků, který zastaví pilu a přijde na kus řeči. „Jo, tohle je pro Číňany,“ přikyvuje. Když slyší, že jsme novináři, hned ví, proč jsme tu. „Chytáte kůrovce?“ směje se. „Toho nechytíte. Nikdo ho nechytí,“ říká a odlupuje plát kůry z kmene, který právě přestal porcovat. Je plný chodeb a tmavých brouků.

Z komodity, o kterou se pily a dřevozpracující podniky v Česku ještě před pár lety praly a která lákala investiční žraloky typu bývalého šéfa Chemapolu Václava Junka (v devadesátých letech vstoupil do dřevařské firmy LST) nebo Andreje Babiše (v roce 2011 koupil firmy Uniles a Wotan Forest), se stala laciná, žravými brouky znehodnocená vycpávka kontejnerů, kterou jsou čínští dopravci ochotni brát jen proto, že do nich nemají nic lepšího. Kolaps trhu rezonuje nejen v dřevařském byznyse. Jeho okolnosti teď zaměstnávají také policii a státní zástupce.

Dřevo prožrané kůrovcem porcují lesní dělníci na délku, která odpovídá kontejnerům, v nichž budou kmeny cestovat do Číny. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pětadvacátého dubna zasahovali policisté ze specializovaného útvaru pro boj s organizovaným zločinem hned na několika místech. Důkazy o možné trestné činnosti hledali na ministerstvu zemědělství, v královéhradecké centrále státního podniku Lesy ČR a také ve zlínském domě exředitele státních lesů Daniela Szóráda.

Policie ani státní zastupitelství oficiálně neoznámili, oč přesně se zajímají, a nikoho ani neobvinili. Szórád je nicméně podle dostupných informací zatím jediným člověkem, kterého policisté dlouze vyslechli, a to hned v den razií. „Průběh policejního vyšetřování nemůžeme komentovat,“ reagovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová na dotaz Deníku N, zda policie v podniku vyslechla někoho dalšího.

Bývalý ředitel od té doby s médii komunikoval jen stručně, podle jeho slov ho policisté vyzvali, aby o detailech vyšetřování veřejně nemluvil. Pro Deník N se poprvé vyjádřil obšírněji – i když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější