Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel nejstarší český skaut Hroznýš. „Byl jsem šťastný, když mě za dobré skutky zavřeli,“ řekl v rozhovoru pro Deník N

Politický vězeň a celoživotní skaut Eduard Marek zvaný Hroznýš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Politický vězeň a celoživotní skaut Eduard Marek zvaný Hroznýš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ve věku 104 let zemřel Eduard Marek řečený Hroznýš, nejstarší český skaut. Za války ho za pomoc Židům věznili nacisté, po únoru 1948 zase komunisté. Deník N připomíná jeho úmrtí rozhovorem, který s ním vyšel v roce 2019. Eduard Marek byl jedním z pětadvaceti stoletých hrdinů dokumentu Theodory Remundové Moje století.

Dívala jsem se na dokument Moje století a říkala si, jak se zrovna vám, který se narodil za první světové války, pár měsíců před Velkou říjnovou revolucí, žije v 21. století?

Já beru vždycky všechno tak, jak je. Žiju dneska a jsem spokojený. Nestarám se o to, jestli se ti politici hádají, nebo nehádají. To je jejich věc, ti jsou za to placení. A stejně nic nesvedeme, rozčilováním si nic nepomůžeme. Jestli se mi to líbí, nebo ne, pořád to je stejné. Nedělám si s ničím starosti.

A vy politiku sledujete s nadhledem nebo ji ani nesledujete?

Sleduju, ale jen proto, abych byl informovaný. Pak to zas zavřu, dál mě to nezajímá.

Pane Marku, jak se udržujete? Když se podívám třeba na našeho prezidenta a vidím vás, o třicet let staršího, působíte vedle něj tak mladistvě.

Ministr Stropnický mi říkal, že jsem ve skutečnosti o sedm let mladší, protože jsem byl sedm let zavřený a to se nepočítá. On je vtipný. Schází mi tady. V Izraeli je ale spokojenější, tam má klid.

Když jsem vás viděla ve filmu, jak sedíte u počítače a posíláte e-maily, fascinovalo mě to. Znám lidi před sedmdesátkou, kteří se k počítači nepřiblíží, protože je to pro ně už cizí svět.

Já jsem se začal učit v osmdesáti letech. Tehdy mi zemřela

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější