Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Všechno, co má něco společného s normálním pracovním životem, je prostě kurva příšerný.” Sleaford Mods zůstávají hlasem utlačovaných

Sleaford Mods. Foto: M. Schumann, Wikimedia
Sleaford Mods. Foto: M. Schumann, Wikimedia

Jak se během několika let naštvaný zaměstnanec drůbežárny dostal na pódium v Glastonbury? V zemi zblázněné brexitem může být očistné držet se autentických emocí, píše Jiří Špičák.

Hudební průmysl reagoval na velkou hospodářskou krizi z roku 2008 paradoxně. Snažil se posluchače uchlácholit, píchnout jim slastné popové anestetikum a přesvědčit je, že svět na tom ještě není tak zle. Dokud budete kupovat desky, nějak to společně zvládneme. „Tančete dál a bude to v pohodě,” zpívala na svém debutovém singlu Just Dance zpěvačka Lady Gaga jenom několik měsíců před tím, než zkrachovala americká banka Lehman Brothers. Na špičce britské hitparády se v té době téměř výhradně střídali lidé, kteří neměli co říct: Coldplay, Madonna s Justinem Timberlakem, Rihanna, Katy Perry nebo dokonce boyband Take That, připravený nalákat k sobě posluchače trpící devadesátkovou nostalgií. Pop připomínal měsíční krajinu, kterou někdo narychlo ohodil růžovou barvou.

Underground ale rychle zareagoval. To opravdu zajímavé se jako vždy začalo dít na odvrácené straně. Právě v roce 2007 totiž vydal Jason Williamson debutové album projektu Sleaford Mods. Je to úplný opak toho, co se tehdy hrálo v rádiích a televizích. Williamson nasamploval krátký úryvek ze skladby slavné britské rockové kapely The Yardbirds, v jednoduchém programu ho zasmyčkoval a letargicky frustrovaným hlasem do něj vyřvával svoji opileckou obžalobu systému, který vás ponižuje na úřadu práce. Jobseeker! O něčem podobném zpívali na své první desce z roku 1977 i legendární The Clash, jejich song Career Opportunities je ale oproti Sleaford Mods slabým čajem.

Williamson svým projevem připomíná spíš nedávno zesnulého post-punkového básníka Marka E. Smithe. Černý humor maskovaný za nenávist, naděje utopená v litrech levného

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější