Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vrtošivý Kim zabil strýce a je s ním těžká práce, stěžoval si Trump. Frustrace Bílého domu kvůli KLDR roste

Kim Čong-un pozoruje zkoušku vojenských kapacit KLDR (10. května 2019). Foto: KCNA via Reuters
Kim Čong-un pozoruje zkoušku vojenských kapacit KLDR (10. května 2019). Foto: KCNA via Reuters

Donald Trump dal na neveřejné schůzce se svými příznivci průchod rostoucí frustraci z Kim Čong-una. „Není to jako jednat s prezidentem Francie,“ postěžoval si šéf Bílého domu podle deníku Washington Post. Kim je podle Trumpa nevypočitatelný a vrtošivý a kromě toho prý nechal vystavit uříznutou hlavu svého popraveného strýce Čang Song-tcheka.

Severokorejský režim se v uplynulých týdnech po krachu hanojského summitu Kim–Trump vrátil k nátlakové rétorice a ostentativnímu testování zbraňových systémů a raket.

Zatím poslední raketový test provedl včera, kdy ze západního pobřeží KLDR odpálil další střely směrem na východ do Tichého oceánu.
Pchjongjang mluví o zkoušce „prostředků pro dalekosáhlý úder“.

Velení jihokorejské armády naopak o dvou „projektilech“, které doletěly 420, respektive 270 kilometrů daleko. Podle amerického ministerstva obrany Severokorejci otestovali „vícero balistických střel, které letěly přes 300 kilometrů a dopadly do oceánu“.

Pchjongjang dnes také prohlásil, že Spojené státy údajně uspořádaly vojenské cvičení v jihokorejské provincii Kjonggi, a že se tím dopustily vojenské provokace. Ta „mrazí těžce vydobytou atmosféru míru na Korejském poloostrově“ a „silou dusí KLDR, která se zavázala, že ze vzájemných vztahů vypudí nepřátelství a začne psát nové dějiny“.

Jako raketa z Ruska?

Severokorejská státní agentura KCNA dnes do světa poslala několik snímků z testu. Zachycují stejný typ rakety, kterou Pchjongjang otestoval minulou sobotu (4. května), soudí odborníci. „Zdá se, že je to ten stejný ‚Songun Iskander‘, zbrusu nová balistická střela krátkého doletu na tuhé palivo, která se nápadně podobá ruské balistické střele krátkého doletu Iskander-M,“ popisuje pro NK News analytik Ankit Panda.

Americký prezident Donald Trump se už veřejně nechal slyšet, že se mu stávající vývoj nijak nezamlouvá. „Velmi vážně se tím zabýváme, nikdo z toho nemá radost,“ stojí v tiskové zprávě Bílého domu. Z amerického ministerstva obrany už ovšem zaznělo ujištění, že se Spojené státy aspoň zatím hodlají „držet diplomacie“.

Trump také minulý měsíc poslal do Pchjongjangu dopis s přáním „všeho nejlepšího“ ke Dni slunce neboli narozeninám Kim Ir-sena, což je nejdůležitější svátek v KLDR. S Kim Ir-senovým vnukem se Trump podle svých poradců skutečně snažil najít společnou řeč. Státníci spolu údajně mluvili o popkultuře, videohrách a hlavně Kimově milovaném basketbalu.

„Posílal mu fotky. Posílal mu dopisy. Vážně nevím, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější