Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kromě dětí se stará i o dvě kavárny. Práce s kávovarem dokáže být podobně náročná jako analýza krve

Aktuálně zvládá matka dvou dětí pracovat dvě hodiny denně. Kromě toho ale ještě hraje na svatbách nebo na pohřbech. Foto: archiv Kláry Tůmové
Aktuálně zvládá matka dvou dětí pracovat dvě hodiny denně. Kromě toho ale ještě hraje na svatbách nebo na pohřbech. Foto: archiv Kláry Tůmové

Když byla dcera malá, spala v kanceláři v kočárku. Teď, ve třech letech, už mi pomáhá, například skládá jídlo do lednice, popisuje matka dvou dětí Klára Tůmová. Vystudovala aplikovanou biochemii a chemii životního prostředí, ale momentálně podniká – s manželem provozují kavárny na brněnských vysokých školách. Příběh je součástí seriálu, ve kterém popisujeme, jak čeští rodiče zvládají skloubit péči o malé děti a kariéru.

Že se bude někdy věnovat právě vedení kaváren, by ji ještě před sedmi lety nenapadlo. Během studií na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity a na Fakultě chemické na Vysokém učení technickém si ale našla brigádu v univerzitní kavárně Krmítko. „Zde jsem potkala svého manžela, který ty kavárny vlastnil,“ popisuje, jak se dostala k podnikání.

Nejprve pracovala jako provozní vedoucí, teď má v rodinném byznysu na starost propagaci, základní účetnictví a veškerou personalistiku. To znamená výběr a zaškolování nových zaměstnanců, plánování směn a výplaty mezd. Kromě toho zajišťuje občerstvení na státnice, konference a jazykové kurzy na Masarykově univerzitě.

„Postupně jsem se vše naučila, spoustu mi toho vysvětlil muž, který si vždy všechno dělal sám, od instalatérských prací až po účetnictví,“ říká.

Aktuálně provozují manželé dvě kavárny, v nejlepších časech jich bylo sedm. „Některé provozovny byly ztrátové, jinde s námi neprodloužili nájemní smlouvu kvůli novému výběrovému řízení nebo kvůli plánované opravě prostor,“ zdůvodňuje Tůmová. Sama dohlíží na provoz kavárny na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, její manžel kontroluje chod kavárny na Veterinární a farmaceutické univerzitě.

Teď pracuji dvě hodiny denně

Ve svém oboru třicetiletá Tůmová nikdy nepracovala, protože hned po promoci v létě 2015 se jí narodila dcera. Zhruba dva měsíce s ní byla doma a pak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zkušenosti českých rodičů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější