Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sucho zvyšuje zájem o Dešťovku. Brýle už si na pojišťovnu od srpna nekoupíte

Brýle, ilustrační foto. Foto: Pixabay
Brýle, ilustrační foto. Foto: Pixabay

Cena povinného ručení se zvyšuje. Kdo si za něj připlatí nejvíce? Zdravotní pojišťovny přestanou přispívat na brýle. Výnosy penzijního připojištění většinou nedosáhly ani jednoho procenta. V pravidelném finančním přehledu informujeme také o plánované digitalizaci služeb státní správy, přenesení dětských dluhů na rodiče a zbývajících prostředcích v programu Dešťovka.

Komu nejvíce zdraží povinné ručení

Povinné ručení je pro české pojišťovny ztrátové, jeho cena se proto bude zvyšovat. Může za to rostoucí finanční náročnost škod. Podle Hospodářských novin pojišťovny před pěti lety vyplácely při nehodě za opravu průměrně 32 tisíc korun, nyní je to už 42 tisíc. Částku zvyšuje růst mezd automechaniků, dražší náhradní díly i delší doba oprav, jež vyplývá z nových materiálů a technologií automobilek. Výraznou měrou se ale na zdražení škod podílí také pravidla nového občanského zákoníku, která zvýšila odškodnění zraněných osob. Například bolestné se do roku 2014 vyplácelo v průměrné výši kolem 39 tisíc korun, poté tato částka podle údajů České kanceláře pojistitelů (ČKP) vzrostla na průměrných 95 tisíc korun.

Zdražování povinného ručení začalo už loni, kdy se ceny zvýšily o 3,4 %. Podle Hospodářských novin ale řidičům pojistné vzroste i letos. Většina pojišťoven se chce zaměřit hlavně na rizikové skupiny řidičů. Kromě těch, co často bourají, sem obecně spadají i mladí do 30 let a lidé nad 65 let. Mezi rizikové klienty pojišťoven ale patří i leasingové společnosti a firmy s velkým počtem vozidel. Jen za loňský rok za tyto skupiny klientů pojišťovny podle ČKP utratily 1,1 miliardy korun.

Zdravotní pojišťovny přestanou většině lidí přispívat na brýle

Od srpna už zdravotní pojišťovny nebudou přispívat na brýle. Nyní přitom hradí 150 korun na obruby a další stovky korun na skla. U pacientů se silnějšími dioptriemi nebo různými typy očních vad příspěvek na dioptrické čočky může přesáhnout i tisícovku. Kdo si vystačil s levnými obrubami a těžšími skly, měl dosud v optice brýle zdarma.

Nově si i tuto nejobyčejnější variantu bude muset každý platit ze svého. Informaci přinesl server Aktuálně.cz s tím, že brýlové obruby budou nově hrazené jen u věkové skupiny do 14 let včetně a brýlová skla veřejné zdravotní pojištění pokryje pouze v omezených indikacích, do kterých spadá asi procento populace. Příspěvky na brýle přitom lidé hojně využívají. Pojišťovny za ně ročně vydají několik set milionů korun ročně.

Chcete-li ještě stihnout příspěvek na brýle vyčerpat, měli byste si poukaz u svého očního lékaře vyzvednout nejpozději

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější