Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mezinárodní dětský kříž je podvod, připouštějí donátoři. Tohle by si nikdo nevymyslel, hájí údajnou neziskovku biskup

Dům ve středočeských Zahořanech, kde chtěla neziskovka postavit kliniku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Dům ve středočeských Zahořanech, kde chtěla neziskovka postavit kliniku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Církev řeší, kam zmizely její peníze, které poskytla údajné humanitární organizaci Mezinárodní dětský kříž na stavbu dětské kliniky. Plzeňský biskup Tomáš Holub má za to, že neziskovka peníze zneužila. To naznačuje také vyšetřování Finančního analytického úřadu, podle něhož peníze zmizely na účtech třetích osob. Bývalý plzeňský biskup František Radkovský však dál odmítá, že by se jednalo o podvod.

Humanitární organizaci Mezinárodní dětský kříž, která získala z Vatikánu sto tisíc dolarů (víc než dva miliony korun) na stavbu dětské kliniky, vyšetřuje Finanční analytický úřad (FAÚ). Podezřívá ji z toho, že poskytnuté peníze vyváděla na další účty. O důvěryhodnosti organizace pochybuje vedle úřadů také církev.

Z darovaných peněz měla organizace vedená doktorkou Taťjanou Horákovou koupit roubenou chalupu ve středočeských Zahořanech a zde vybudovat „chirurgickou kliniku“ na pomoc dětským obětem války. Ta však nikdy nevznikla. A církev řeší, kam peníze zmizely.

Jeden z jejích představitelů však nadále zůstává skálopevně přesvědčený, že byly peníze využity správně a o podvod se nejednalo. Je jím plzeňský emeritní biskup František Radkovský, který Horákové pomáhal peníze získat. Stojí si za tím, že humanitární organizace, o které žádné jiné české neziskovky neslyšely, skutečně pomáhá dětem.

„Myslím si, že to podvod nebyl. Já jsem o nich slyšel hodně věcí a nemyslím si, že by bylo možné, aby si někdo něco takového vymyslel,“ řekl Radkovský Deníku N.

Vychází přitom z vlastní zkušenosti, kterou s organizací má. O opaku ho nepřesvědčilo ani to, že FAÚ podal trestní oznámení, kterým se musí zabývat policie. Odmítá možnost, že by ředitelka Horáková byla podvodnice. A to i přesto, že mu současný plzeňský biskup Tomáš Holub řekl, že organizaci považuje za podvodnou.

„Pan Radkovský je emeritní biskup. On už zde figuruje pouze jako soukromá osoba. Já jsem mu zcela jasně řekl svůj názor,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Mezinárodní dětský kříž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější