Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chtěli mě umlčet jako v 50. letech, ničeho ale nelituju, říká vyloučený kritik českého fotbalu

Bývalý předseda Sokolu Živanice Petr Špaček. Foto: Pavel Uhlíř
Bývalý předseda Sokolu Živanice Petr Špaček. Foto: Pavel Uhlíř

Předsedu třetiligového Sokola Živanice Petra Špačka v dubnu vyloučili z Fotbalové asociace České republiky. Koncem loňského října totiž napsal otevřený dopis, v němž kritizoval poměry v českém fotbale. „Připadám si jako v padesátých letech, chtěli po mně, abych jim podepsal slib mlčenlivosti,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

V dopise i v následném rozhovoru pro deník Sport šéf klubu z Pardubicka, který coby nováček hraje Českou fotbalovou ligu (ČFL), reagoval na dění v tuzemském fotbale. Zmínil opakovaně cílené nasazování rozhodčích na vybrané týmy, tendenční řízení zápasů, chování sudích vůči hráčům, kritizoval neregulérnost prostředí na stadionech i v zázemí a další nešvary. Třetí ligu označil za žumpu.

„Čachry ohledně rozhodčích se týkají až třetiny klubů v soutěži. Mluví se řádově o desetitisících, je to veřejné tajemství. Nikdo ale nemůže přiznat, že sudím dává peníze, je to trestný čin,“ uvedl Špaček loni na podzim.

Výkonný výbor asociace začátkem dubna rozhodl, že živanického rebela z řad FAČR vyloučí. Pod třístránkovým dopisem jsou podepsáni předseda FAČR Martin Malík a místopředseda Roman Berbr. „Pan Petr Špaček svými výroky uvedenými v otevřeném dopise FAČR a svým rozhovorem v deníku Sport zvlášť hrubě porušil své základní členské povinnosti,“ píše se v odůvodnění.

Pane předsedo, kdybyste věděl, jak celá věc dopadne, nerozmyslel byste si to s otevřeným dopisem? Nelitujete toho dnes?

Musím vás opravit, už nejsem předseda, ale jen čestný předseda. Nebudu se ani odvolávat. Ve fotbale to ani nejde, musel bych se soudit, a to stojí čas a peníze. Na to nemám náladu. Ničeho ale nelituju, v podstatě jsem rád, že s lidmi, kteří dnes řídí český fotbal, už nemám nic společného.

Hledali jen důvod, jak se mě zbavit. Chtěl jsem něco změnit a dopadlo to takhle. Připomíná mi to minulé neblahé časy. Považuji to za nehoráznost, výsměch a urážku. Za dehonestaci fotbalu jako takového.

Nějaké negativní následky jste musel očekávat. Předpokládal jste ale, že dojde až na vaše vyloučení?

Nedělal jsem si iluze, ale čekal jsem od vrcholných funkcionářů FAČR alespoň nějakou sebereflexi, že je bude zajímat, jestli v otevřeném dopise není pravda, že budou chtít věci řešit a napravit. Tvrdili jen, že na to nemám důkazy, a hlavně jim vadilo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější