Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chci hypotéku. Odborníci radí, zda si ji vzít raději hned a na co při tom nezapomenout

Pořídit si vlastní bydlení bude i přes mírný růst úroků stále náročnější, například kvůli pokračujícímu zdražování domů a bytů. Foto: Vlastimil Vávra, Pixabay
Pořídit si vlastní bydlení bude i přes mírný růst úroků stále náročnější, například kvůli pokračujícímu zdražování domů a bytů. Foto: Vlastimil Vávra, Pixabay

Zeptali jsme se expertů, zda je aktuálně vhodný čas vzít si úvěr na bydlení, podle čeho se při výběru hypotéky rozhodovat nebo jak se nejlépe ochránit před nečekaným výpadkem příjmu.

Češi, kteří si v současné době vezmou hypoteční úvěr, zaplatí bance na úrocích podle posledních údajů Fincentrum Hypoindexu ročně průměrně kolem tří procent. Úroky se snižují od tohoto února, předtím dva roky v kuse rostly.

Teoreticky by měly růst dál, protože na začátku května Česká národní banka zvýšila svoji základní sazbu, od které se odvíjejí i ceny úvěrů. Podle ekonomů bude ale tento růst pozvolný. Například Michal Skořepa z České spořitelny čeká, že hypoteční úvěry letos zdraží už jen o 0,2 až 0,3 desetiny procentního bodu.

Pořídit si vlastní bydlení bude ale i přes mírný růst úroků stále náročnější. Podle Skořepy budou překážkou přísnější limity výše splátek a zadlužení. Větší problém než v samotném růstu hypotečních sazeb vidí i v dalším zdražování domů a bytů – v posledním čtvrtletí loňského roku se podle Eurostatu v Česku meziročně zvýšily o 9,9 procenta.

Zeptali jsme se proto odborníků, zda je nejvhodnější čas na hypotéku právě teď, a na další čtyři otázky, které lidé často řeší.

Na co jsme se ptali:

  1. Je lepší vzít si hypoteční úvěr hned, než dojde k růstu úroků, nebo radíte počkat?
  2. Na jaké období doporučujete zafixovat úrok?
  3. Současná nabídka hypotečních úvěrů je široká. Jaký parametr by podle vás měl mít, co považujete za důležité?
  4. Řada lidí má strach, že se jejich rodině v budoucnu nečekaně sníží příjmy, ať už kvůli nemoci, ztrátě práce nebo narození dítěte. Jak lze podobnou situaci pak řešit?
  5. Je podle vás výhodou, pokud už mám při sjednávání hypotečního úvěru nějakou jinou nemovitost?

Odpovídali:

  • David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance
  • Lucie Drásalová, hypoteční analytička společnosti Partners
  • Daniel Horňák, hypoteční specialista webu ChytryHonza.cz
  • Aleš Martínek, manažer týmu hypoték společnosti Bidli
  • Vladimír Staňura, poradce pro otázky bydlení v České bankovní asociaci
  • Petra Štroblová, hypoteční poradkyně Quantum Reality
  • Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum
  • David Kopecký, poradce společnosti Snadné hypotéky
  • Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance

Přečtěte si odpovědi:

1. Je lepší vzít si hypoteční úvěr hned, než dojde k růstu úroků, nebo radíte počkat?

David Eim

David Eim. Foto: Gepard Finance

Typická hypotéka se bere na dvacet a více let. Za tu dobu pravděpodobně zažijeme několik období růstu a poklesu úrokových sazeb. Samozřejmě je lepší vzít si hypotéku v době, kdy jsou sazby nízko, ale jestli to bude v době, kdy činí dvě nebo tři procenta ročně, nepovažuji za rozhodující. Za pár let mohou klesnout i o půl procentního bodu, ale stejný byt může stát třeba o milion víc, takže aktuální sazba není ten nejvýznamnější parametr.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější