Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Berlínský hit: řeznictví bez masa a vegetariánské seznamky

Nizozemský řezník Jaap Slagersmes nabízí ve svém berlínském obchodě masné výrobky bez masa. Němci to považují za vybranou specialitu, u nás je to vcelku běžné, chtělo by se říct. Foto: autorka
Nizozemský řezník Jaap Slagersmes nabízí ve svém berlínském obchodě masné výrobky bez masa. Němci to považují za vybranou specialitu, u nás je to vcelku běžné, chtělo by se říct. Foto: autorka

Německý deník Veroniky Jonášové: Steak, tuňákový salát nebo kuřecí hamburger. Na první pohled úplně obyčejná jídla. V berlínském podniku, který se jmenuje příznačně „Der Vegetarische Metzger“ (vegetariánský řezník) tyhle pokrmy však servírují bez masa. Připravují je z náhražek vyrobených z luštěnin a ladí chutě i vůně tak, aby byly co nejvěrnější originálu. Na pohled je proto od masa nerozeznáte.

Bizarní úlet, říkáte si? Podnik spojený s prodejnou bezmasého masa patří však mezi nejvíc trendy místa v metropoli. Deník Berliner Morgenpost ho zařadil na první místo v žebříčku „nejzajímavějších gastronomických zážitků“ v Berlíně a Tagesspiegel o něm píše jako o bezmasé senzaci. Nadšeně o něm referují i zahraniční média. A sám vegetariánský řezník Jaap Kortweg pocházející z Nizozemska svou řadu produktů „masa bez masa“ exportuje do celé Evropy.

Netradiční řeznictví založil bývalý sedlák Jaap, kterému začalo být líto zvířat, která posílal na jatka. Rozhodl se proto být vegetariánem, ale chuť masa mu chyběla. Proto začal vymýšlet masové náhražky ve spolupráci s předními šéfkuchaři. Úspěch, který zaznamenal se svým podnikem v Berlíně, ilustruje dokonale nejenom berlínský, ale i celoněmecký trend. Stále více lidí se zříká konzumace masa. Čím dál častěji se totiž v Německu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německý deník

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější