Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klusák: Rodičům dvanáctiletých dívek nikdo penisy neposílá. Tak si myslí, že je Facebook bezpečný

Fotografie z filmu V síti. Foto: Milan Jaroš, Hypermarket Film
Fotografie z filmu V síti. Foto: Milan Jaroš, Hypermarket Film

„Sundej si na chvíli to tričko,“ prosí dvanáctiletou Míšu muž, se kterým si volá přes Skype. Takovýchto mužů, kteří dívky přesvědčovali, aby se svlékly, posílaly jim nahé fotografie nebo se s nimi setkaly, byly stovky.

Vít Klusák a Barbora Chalupová o takových dívkách natočili film. Vybrali tři dospělé herečky, které vypadají mladě, a vytvořili jim na sociální síti falešné profily dvanáctiletých děvčat.

V současnosti vybírají peníze na dokončení filmu a na to, aby mohli na školách udělat kampaň proti zneužívání dětí na internetu. Vít Klusák v rozhovoru popisuje, jak natáčení ovlivnilo jejich herečky, jak o tomto tématu mluví se svými dětmi a proč si velká část společnosti tohoto problému doposud nevšimla.

Na falešné profily dvanáctiletých dívek, které jste vytvořili, zareagovalo asi 2500 mužů. Čekali jste takovou odezvu?

Když po nás telefonická společnost chtěla virální video o zneužívání dětí na internetu, byl jsem překvapen, že to chtějí řešit velkou kampaní. Myslel jsem si, že se to asi občas stane a že se to vyskytuje v jednotkách procent. Také nyní, když jsme s tím vyšli na veřejnost, lidé reagují, že o tom vůbec nic nevěděli. A pak jsme uviděli statistiky, ve kterých byla absolutně šokující dvojciferná čísla. Například, že 27 procent dětí se na internetu setkalo s člověkem, který se před nimi uspokojoval prostřednictvím videohovoru. S Bárou se nám ta čísla zdála šílená, tak jsme se rozhodli, že to zkusíme na vlastní kůži a založili jsme si profil dvanáctileté dívky Týnušky.

Kde jste si ten profil vytvořili?

Na serveru Lidé.cz. Vstoupili jsme tam do chatovacích místností a napsali jsme velmi lakonické „nudím se“ se smajlíkem. Počítač jsme zavřeli a čekali jsme, že během týdne našemu profilu napíšou tak čtyři muži. Mezitím jsem odešel na pár schůzek, a když jsem ten počítač po pěti hodinách otevřel, bylo tam 86 žádostí o přátelství nebo kontaktů, kteří jí psali, posílali penisy nebo jí navrhovali společnou masturbaci. Byli to muži od 20 do 60 let. Uvědomili jsme si, že máme v rukou téma obrovských rozměrů.

Vít Klusák (39)

Dokumentarista, vystudoval Akademii múzických umění v Praze. Jeho nejznámějšími filmy jsou například Český sen o falešném supermarketu nebo Svět podle Daliborka o neonacistovi. S Českou televizí spolupracoval například i na dokumentu Český žurnál, s televizí Prima na programu Ano, šéfe!. Známý je také jeho dokument Matrix AB o Andreji Babišovi. 

Když už jsme to měli vymyšlené a dělali jsme casting na herečky, přihlásilo se nám 23 děvčat. Mezi řečí jsme se jich ptali, zda náhodou nemají nějakou zkušenost s něčím podobným, a 19 z těch 23 nám potvrdilo, že to zažily na vlastní kůži. Ty holky samotné měly několik úplně šílených příběhů, které končily zásahem policie. Jedna dívka má problémy dodnes, i když jí je už 23 let. Ten muž si ji totiž tajně nahrával a prodával to na nějakém pedofilním webu. Její videa z období, kdy jí bylo 12 nebo 13 let, pořád kolují po celém světě. Dodnes se jí stává, že to na ni někde vyběhne a někdo se ji například pokouší vydírat, že má její video a rozešle ho dál nebo ho zavěsí někam, kde by jí to mohlo ublížit.

Zkoušeli jste také jiné sociální sítě?

Očekávali jsme, že Facebook v tomto bude mírnější, ale když jsme Sabince založili Facebook a dali jsme tam jen profilovou fotku a pár informací a požádali jsme o přátelství jednu jedinou vrstevnici, která měla autenticky působící profil, během pěti dnů měla Sabina

Rozhovory

V síti

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější