Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V pohodě aneb Člověk potřebuje mít pocit, že je ještě pořád užitečný

„Jak jde život?“ Foto: Unsplash
„Jak jde život?“ Foto: Unsplash

Glosa Fedora Gála: Při ranní kávě jsem nedávno zavolal příbuznému na Slovensko a zeptal se, jak jde život. „V pohodě,“ odvětil. Poté jsem se podíval na ranní novinky. Miloš Zeman označil lidi, kteří ho považují za ruského agenta za idioty. Václav Klaus ml. navrhuje (ironicky) řešit klimatické změny zákazem jejich zkoumání.

Poslední průzkum volebních preferencí na Slovensku posunul fašisty Kotlebovy strany na druhé místo, hned za vládní SMER expremiéra Róberta Fica, který je důvodně podezřelý ze spojení s organizovaným zločinem a tak dále.

Pak jsem sedl za stůl a pokračoval v psaní své poslední knihy. Píšu ji spolu s Janem Urbanem – je o událostech z listopadu 1989 a těsně poté. Bude se asi jmenovat Veliký třesk. Je to dobrá metafora z několika důvodů. Důvod první: Byla to exploze přesahující příčinami, průběhem i důsledky naši periferii. Už v jejím prvopočátku se daly rozpoznat příznaky všech dalších dějů – mohutným přeskupováním politických a ekonomických vztahů počínaje a zárodky příštích nacionalismů konče.

Důvod druhý: I „Veliký třesk“ jednou skončí. Poté se, možná, vše zopakuje od začátku, jenom o kousíček výš na evoluční spirále. Mezitím za hranicí našeho „Vesmíru“ existují další a další a žijí si svými velikými třesky a svými životními cykly. O černých dírách nemluvě. Tam se dějí věci neuchopitelné a nepojmenovatelné.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější