Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Akvarista Tomáš Macháček: V japonském umění úpravy akvárií ryby představují ptáky

Přírodní akvárium si nestavte sami, nedopadne to dobře. Foto: Pavel Řehulek
Přírodní akvárium si nestavte sami, nedopadne to dobře. Foto: Pavel Řehulek

Přenesení přírodní scenérie pod hladinu akvária. To je cílem „Nature aquarium“, v Japonsku vzniklého směru akvaristiky, který se i se přes svá přísná pravidla již rozšířil na všechny světadíly. V tomto umění se koná i mistrovství světa.

Otcem „Nature aquarium“, čili naturálních, nebo přírodních akvárií je Takashi Amano, vášnivý japonský akvarista a profesionální fotograf přírody. Do jeho skonu před třemi lety s ním udržoval kontakt i český akvarista Tomáš Macháček. „Největší přírodní akvárium je čtyřicetimetrová nádrž v lisabonském oceanáriu, to nejmenší si můžete pořídit třeba u vás doma,“ usmívá se osmatřicetiletý Macháček. Akvária jsou jeho celoživotní vášní, a když o nich mluví, je ve svém živlu.

Co bych měl dělat, když si usmyslím, že chci mít akvárko jako od Takashiho Amana?

Tak to bych se vás nejdřív zeptal, proč ho chcete. A pak jestli tušíte, co to obnáší. Ono totiž jen velmi málo lidí ví, co a proč chce, a ještě méně jich má představu, co je pro to potřeba udělat. Akvárium je trochu větší věda než si koupit psa.

Takže nestačí jít do zverimexu a koupit si hezké rybičky, akvárium, pár kytek a nějakou techniku, kterou mi tam poradí?

Zase záleží na tom, proč to chcete a co od toho čekáte. Jestli chcete jen uspokojit naléhání dětí, klidně to tak můžete udělat. Jestli ale chcete akvárium, které se stane součástí interiéru vašeho bytu, musíte na to jít jinak.

Takže nezbývá než se zeptat – jak?

Nejdřív musíme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější