Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odešel patnáctinásobný čert. Václav Postránecký měl první roli v šesti letech

S Natašou Gollovou si zahrál Postránecký ve filmu Punťa a čtyřlístek (1955).
S Natašou Gollovou si zahrál Postránecký ve filmu Punťa a čtyřlístek (1955).

Václav Postránecký si zahrál mimo jiné ve čtyřiceti seriálech. Ostatně své poslední narozeniny, pětasedmdesáté, oslavil právě s kolegy z televizních Krejzových.

Hereckou abecedu se začal biflovat v Dismanově rozhlasovém dětském souboru. V rozhlase se také dočkal první role. V té době mu nebylo mu víc než šest let. Časem přišly i příležitosti divadelní a filmové.

Maminka Nataša Gollová

Prvním Postráneckého filmem byl Konec strašidel (1952). „Se sestrou Vládi Pucholta jsme tam zpívali budovatelskou písničku: Kdo by se dneska bál/ A kdo by utíkal/ Když dáme, dáme ruce k dílu/ Jsme přece v zemi, v zemi pionýrů/ My s košťaty a smetáky/ Vyženem všechny bubáky/ Kdo by se dneska bál/,“ rozesmál se. Následoval Punťa a čtyřlístek (1955). „Kája Prouza byl sice vzorný žák, průšvih ale byl, že žádné z dětí nemělo ve filmu na krku pionýrský šátek. Na to nějak pan režisér Weiss zapomněl,“ připomněl v Show Jana Krause (2015).

„Václav Postránecký byl jediný filmový syn mé nejoblíbenější herečky Nataši Gollové,“ vyprávěl Aleš Cibulka. „Když jsem o ní psal v roce 2003 druhou knihu, vzpomínal pan Postránecký, jak se s ní sešel právě v Punťovi a čtyřlístku: Když jsem se s ní tehdy ocitl v ateliéru a dozvěděl se, že bude hrát mou maminku, byl jsem přešťastný. Já jsem ji totiž miloval, byla mým idolem! Během natáčení jsem dokonce tak trochu hřešil, když jsem si představoval, jaké by bylo mít Natašku Gollovou za skutečnou maminku. Co legrace bych s ní musel užít a jak by byla reprezentativní,‘ přiznal.“

Václav měl od dětství prokazatelný talent. Své rodiče však opakovaně děsil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nekrolog

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější