Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V čele davu proti Babišovi. Kdo je muž, který zaplnil Staroměstské náměstí

Mikuláš Minář hovoří na jedné z demonstrací. Složky s Maxipsem Fíkem a oranžové oblečení jsou pro něj typické. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Mikuláš Minář hovoří na jedné z demonstrací. Složky s Maxipsem Fíkem a oranžové oblečení jsou pro něj typické. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Podařilo se mu posbírat přes 340 tisíc podpisů pod petici požadující demisi premiéra Andreje Babiše a několikrát přivést na pražské Staroměstské náměstí tisíce lidí. Pětadvacetiletý Mikuláš Minář přitom o sobě mluví jako o introvertovi, který netoužil vyčnívat, ale do klína mu nečekaně spadla velká zodpovědnost. Aktivity spolku Milion chvilek pro demokracii už ho zaměstnávají natolik, že se rozhodl zanechat studia a plánuje další demonstrace.

„Velice si vážím toho, že jste se dnes přišli postavit za nezávislost justice,“ přivítal v pondělí v podvečer Minář tisíce demonstrantů na Staroměstském náměstí. Jeho spolek tam svolal už druhý týden po sobě protest proti nástupu Marie Benešové na místo ministryně spravedlnosti. „Považujeme to za nejvážnější útok na demokratické instituce od chvíle, kdy Andrej Babiš vstoupil do politiky,“ zdůraznil Minář a lidé řičeli a pískali.

Podle propočtů organizátorů pomocí serveru MapChecking.com jich dorazilo kolem 25 tisíc, dvakrát víc než o týden dřív. Z pódia k nim tentokrát promluvili i zástupci vládní ČSSD a opozice.

„Vzhledem k vážnosti situace nám přišlo důležité učinit gesto, že občanská společnost komunikuje s politiky a obě tyto strany se podílejí na řešení problému. Tím říkáme, že teď už nestačí jen dávat najevo nespokojenost na náměstí. Ale potřebujeme také, aby se konkrétní strany a politici postavili za konkrétní politické kroky, které zamezí tomu, aby došlo k zásahům do justice,“ vysvětlil pro Deník N Minář.

Upozorňuje, že Benešová dlouhodobě podporuje premiérovu verzi kauzy Čapí hnízdo a že hrozí odvolání nejvýše postavených státních zástupců. „Pokud bychom k tomu teď mlčeli a dopustili takové změny, můžeme se ocitnout na maďarské a polské cestě vývoje, a to nechceme dopustit,“ dodává.

Ač povahou spíš tichý a hloubavý, na pódiu obvykle působí

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější