Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Sousedské půtky kvůli suchu, Okamurův guláš a ze života mizejícího hmyzu

Koláž titulních stran Deníku N.
Koláž titulních stran Deníku N.

Děním sedmého května L. P. 2019 vás provede Adam Hecl.

O čem jsme psali

Ekosystém se mění a hmyz vymírá. Potíž je, že to nejde dokázat. Nikdo totiž počty hmyzu nezaznamenává, říká v rozhovoru s Lenkou Vrtiškovou Nejezchlebovou tropický entomolog s mezinárodním renomé Vojtěch Novotný. Říká, že jde o reálný problém, který média ani nepřifoukla. Na vymírání druhů, které způsobil člověk, upozornil v rozhovoru s Adélou Skoupou i profesor Pavel Kindlmann.

Tomio Okamura v kampani před eurovolbami cílí hlavně na muže, vyplývá z veřejně dostupných dat Facebooku. Zatímco v Praze se potenciálním voličům ukazovaly statusy vymezující se vůči politické konkurenci, lidi jinde v Česku SPD lákalo hlavně na guláš nebo spoléhalo na strach z uprchlíků.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

Inter sucho silent musae. Středočeské Mnichovice se potýkají s rekordním suchem. To pokročilo až do fáze, kdy ve městě prostě došla voda. Místní na sebe začali udávat na radnici a spory poté musela často řešit hlídka strážníků. „Rozdělilo to doposud dobré sousedské vztahy,“ říká starostka Petra Pecková.

Nejen studně, ale i potok, který teče centrem Mnichovic, postupně ztrácí vodu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komerční sdělení: Koncert pro Evropu na Střeleckém ostrově
Přijďte ve čtvrtek 9. 5. na Střelecký ostrov v Praze oslavit 15 let Česka v EU. V rámci Koncertu pro Evropu vystoupí Milan Svoboda & Pražský Big Band, Ondřej G. Brzobohatý, Matěj Ruppert, Žofie Dařbujánová, Prago Union a další. Těšit se můžete i na debaty, informační stánky, program pro děti a mnoho dalšího. Vstup zdarma. Více na www.15let.eu.

Co je dnes ještě k vidění či čtení

Myanmar propustil dva novináře agentury Reuters, Wa Lonea a Kyawa Soea. Ti strávili ve vězení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější