Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obama porušil zažitá pravidla. Bojuje proti Trumpovi, podpořil politické překvapení roku

Když vystoupil na pódium, lidé nedokázali utichnout. Barack Obama má pro část Američanů pořád obrovskou přitažlivost a vzbuzuje emoce jako v současnosti snad žádný žijící bývalý prezident. Foto: Reuters, Joe Skipper
Když vystoupil na pódium, lidé nedokázali utichnout. Barack Obama má pro část Američanů pořád obrovskou přitažlivost a vzbuzuje emoce jako v současnosti snad žádný žijící bývalý prezident. Foto: Reuters, Joe Skipper

Energické vystoupení bývalého prezidenta Baracka Obamy sledoval Deník N přímo v centru Miami.

Tři hodiny stání v přímém slunci a další tři uvnitř. Proslulé horko v Miami dělá frontu na politickou událost roku snesitelnou jen pro ty nejodhodlanější fanoušky. „Jsou tady lidi, co tu stojí od šesti od rána, to jsme na tom ještě dobře,“ povzbuzuje jedna paní druhou ve frontě před Ice Palace Studios v centru nejjižnějšího velkoměsta Spojených států. „Neboj, až přijde, tak na všechno tohle utrpení zapomeneš,“ dodává.

Mluví o Baracku Obamovi, který má po druhé hodině odpoledne přijít právě sem přesvědčovat lidi, aby šli volit – a nejlépe demokratickou stranu. Pro šestimilionové Miami je taková návštěva velká věc, protože lidé jsou tu zvyklí, že naprostá většina zásadních událostí se odehrává severně od nich. O tom, že exprezident přijede, vědí od pondělí, ale už ve středu nejsou lístky. To si přitom pro ně každý musel osobně zajít a nikdo nedostane víc než jeden pro sebe.

Obama přijel kvůli tomu, že demokraty na Floridě čekají dvě hlavní a v mnohém rozhodující bitvy – o guvernéra státu a senátora. V obou soubojích jsou podle prognóz v těsném závěsu za republikány. Právě pomoc od takové demokratické ikony, jakou je Barack Obama, může výsledek přehoupnout v jejich prospěch.  A tím i změnit poměr sil v rozhodujících amerických institucích, Senátu a Sněmovně reprezentantů, které teď ovládají republikáni.

Obama si je toho dobře vědom, a proto udělal bezprecedentní krok jako žádný exprezident před ním:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější