Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už to vážně není sranda. Hrozí nám hromadné vymírání a poprvé za ně může živá bytost, říká jeden z autorů alarmující zprávy

Profesor Kindlmann se autorsky podílel na zprávě panelu IPBES. Foto: Adéla Skoupá, Deník N
Profesor Kindlmann se autorsky podílel na zprávě panelu IPBES. Foto: Adéla Skoupá, Deník N

Profesor Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty UK je jedním z autorů alarmující zprávy o vymírání živočišných druhů. Problém podle něj spočívá v naší neustálé snaze o ekonomický úspěch. A navrhuje zavést „fond oprav divočiny“.

Ze zprávy o vymírání živočišných a rostlinných druhů na laika padá úzkost. Co to dělá s vámi, když všechna ta data vidíte pohromadě?

Moc mě nepřekvapila, protože v oboru působím. Neočekával jsem nic jiného. Byl jsem docela rád, že něco takového vzniklo. Myslím si, že je třeba to ukázat na solidní bázi a rozšířit mezi lidmi, protože je tendence takové informace devalvovat. Zpráva, která je výsledkem práce 145 vědců a 310 dalších, kteří nám pomáhali, se nedá jen tak shodit. Rozumný člověk si řekne, že za tím něco je.

Zpráva nám tedy říká, co by se stalo, kdyby devastace přírody pokračovala současným tempem?

Mimo jiné. Zpráva definuje, co se děje. Že to už opravdu není sranda. A říká, co se stane, pokud se budeme chovat dál tak, jak se chováme.

Proč to tedy už není legrace?

Protože jsme na prahu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Rozhovory

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější