Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Petříček: Noční vlci nemají s padlými Rusy nic společného. Jejich názory patří do jiné doby, ale máme svobodu slova, říká Hamáček

Do Prahy dorazil kontroverzní motorkářský gang Noční vlci, který má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Gang každoročně vyráží na cestu po Evropě s cílem uctít ruské vojáky padlé za druhé světové války. Za svou spanilou jízdu ale sklízí kritiku, k níž se připojili i ministři, které oslovil Deník N.

Odborníci, kteří se k Nočním vlkům každoročně vyjadřují, však upozorňují na to, že motorkáři nemají s padlými vojáky nic společného, pouze šíří ruskou propagandu a čelí kritice kvůli svým nacionalistickým postojům a kriminální minulosti některých členů.

Obdobně se na ně dívají i čeští ministři vnitra a zahraničí. „S mnoha jejich názory na historii a politiku se neztotožňuji, považuji je za poněkud patřící do jiné doby, ale nyní platí svoboda slova a pohybu,“ reaguje na motorkáře pro Deník N ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ministr vnitra narážel například na to, že motorkářská skupina schvaluje třeba sovětskou okupaci Československa z roku 1968.

Hlavní tvář Nočních vlků Alexandr Zaldostanov, který v minulosti Česko navštívil, byl po ruské okupaci ukrajinského Krymu přidán na sankční seznam Evropské unie.

Policie motorkáře bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější