Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trumpův věrný „lokaj“ si po prezidentově boku zničil život. Právník Cohen bude ve vězení sekat trávu

Cohen strávil zbytek trestu v domácím vězení, kam byl propuštěn poté, co americké věznice zachvátil covid. Foto: Yana Paskova, Reuters
Cohen strávil zbytek trestu v domácím vězení, kam byl propuštěn poté, co americké věznice zachvátil covid. Foto: Yana Paskova, Reuters

Příběh newyorského advokáta Michaela Cohena, který dnes nastoupil na tři roky do vězení, připomíná archetypální tragédii. Schopný právník se solidní kariérou nahlédl do luxusního života výstředního milionáře a myslel si, že může být jako on. Na to ale neměl charisma ani povahu. Teď dělá všechno proto, aby za to Donald Trump aspoň pykal.

Mělo to být celé jinak. Práce pro slavného majitele realit Donalda Trumpa měla Michaela Cohena a jeho rodinu katapultovat na společenském žebříčku do nejvyšší americké třídy. Místo toho jde na tři roky do vězení, jeho rodina je v rozkladu a on přišel téměř o všechno.

Nemá renomé, peníze, dokonce mu odebrali i právnickou licenci, jeho dětem se ve škole posmívají. Luxusní byt v nejdražší části New Yorku na manhattanské Park Avenue mění za Federální nápravné zařízení v Otisville, kam bude jeho rodině trvat cesta na povolené návštěvy aspoň půldruhé hodiny.

Cohen se tam bude věnovat převážně manuální činnosti, například sekání trávy nebo úklidu. Ve dvaapadesáti letech je to pro vzdělaného člověka, který odmalička vyrůstal v komfortu, životní rána.

Jeho přesvědčení ze začátku prosince, že i tak je mu líp, protože se osvobodí od Trumpa, postupně vystřídala hořkost. „Jak to, že ze všech lidí, kteří se na trestné činnosti pro Trumpa podíleli, jdu do vězení jenom já?“ ptal se dotčeně svého kamaráda, herce Toma Arnolda. Ten si ho bez jeho vědomí nahrával a nelichotivý pohled do Cohenových úvah potom poskytl deníku Wall Street Journal.

Trump postupně obrátil ve všem, co o Cohenovi říkal. Foto: Joshua Roberts, Reuters

„Klid mé rodiny, právní licence, podnikání, pojištění, bankovní účty… Přišel jsem o všechno. A kvůli čemu? Protože Trump

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Muellerovo vyšetřování

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější