Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Budova chátrá, bývalá ředitelka ztratila o Čapkův památník zájem, tvrdí jeho majitel. Výtky nikdo neměl, oponuje Váňová

Budova Památníku Karla Čapka. Foto: Wikimedia Commons
Budova Památníku Karla Čapka. Foto: Wikimedia Commons

Památník Karla Čapka mění po 25 letech vedení. Jak upozornil Deník N, dlouholetou ředitelku Kristinu Váňovou vystřídala snacha středočeského radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD), byť se této problematice nikdy nevěnovala. Jeden z majitelů budovy Emil Palivec ale tvrdí, že Váňová památník zanedbávala a neřešila jeho technický stav. Bývalá ředitelka to odmítá.

Váňová vedla památník ve Staré Huti u Dobříše od roku 1995, na funkci rezignovala na konci loňského roku. Její práci pozitivně hodnotili odborníci i radní Středočeského kraje, který památník zřizuje.

Podle Palivce sice Váňová byla „úžasná, velice aktivní a pro věc zapálená“ a posléze se stala i expertkou na Karla Čapka, „její vytíženost ale začala být trochu na úkor vlastního památníku“. „To jsem vnímal pochopitelně kriticky. I jsem cítil, že moje názory, jako zástupce spoluvlastníků, nejsou brány tak vážně a jsou bagatelizovány,“ uvádí Palivec.

Jako příklad zmiňuje technický stav budovy. „Památník potřebuje pevné vedení. Jako vlastníci nemůžeme připustit jeho postupné chátrání. Vždyť za těch 24 let by měly být naplánovány zásadnější opravy. Tento impuls musí ale přijít ze strany nájemce dle jeho možností právě proto, že se nejedná o nějaký komerční nájemní vztah,“ dodává.

„V tuto chvíli jsem přesvědčen, že paní Seidlová by mohla být dobrou ředitelkou, která bude kvalitně reprezentovat památník a udržovat jeho nemovitosti s péčí řádného hospodáře, což je pro nás možná to nejdůležitější,“ uvedl v reakci na článek Deníku N, který upozornil, že památník nově vede snacha krajského radního, jednatřicetiletá právnička Alice Seidlová.

Památník věnovaný životu a dílu spisovatele a jeho ženy Olgy Scheinpflugové sídlí v budově bývalého letního sídla, kde Čapek trávil poslední roky svého života. Literát jej s manželkou dostali k doživotnímu užívání jako manželský dar od podnikatele a mecenáše Václava Palivce. Komunisté budovu znárodnili, po roce 1989 ji v restituci získala zpět rodina Palivců, která prostory památníku pronajímá kraji.

Nic mi nevyčítali, říká bývalá ředitelka

Bývalá ředitelka Palivcovu kritiku odmítá. Souhlasí, že budova vyžadovala větší investice, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapkova památníku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější