Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fiala z SPD šířil podle policie nenávist nahrávkou s invazí migrantů. Takových videí jsou na webu mraky, uzavřeli žalobci

Radim Fiala z SPD na tiskové konferenci ve Sněmovně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Radim Fiala z SPD na tiskové konferenci ve Sněmovně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V polovině února se na facebookových stránkách místopředsedy hnutí SPD Radima Fialy objevilo tříminutové video o migraci. Zabývala se jím policie. Poslance podezřívala z podněcování nenávisti. Státní zástupci měli ale jiný názor. Podle nich je takových videí na internetu „mraky“. Odborníci na extremismus a dezinformace upozorňují, že jde o širší problém: v Česku si justice stále neví rady, jak stíhat podobné manipulativní videa a zprávy.

„Tak tohle je opravdu děsivé video o imigrantech. Jde z toho vážně strach… Nedívejte se, pokud nemáte odvahu podívat se do očí skutečnosti,“ napsal poslanec a místopředseda SPD Fiala k tříminutové nahrávce týkající se migrační krize, kterou zveřejnil na svém facebookovém profilu. Obsahuje sestřih různých záběrů lidí z Blízkého východu. Varuje před tím, že Evropu zaplaví migranti a vytlačí původní obyvatele.

Video zveřejnila jedna z protimigračních stránek už před třemi lety. Poslanec jej však letos v únoru sdílel, na což upozornilo policii Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Ta se Fialovým příspěvkem začala zabývat a následně vypracovala patnáctistránkový materiál. V něm konstatuje, že poslanec se mohl dopustit podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

V dubnu se pak policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obrátili na státní zastupitelství pro Prahu 7, které ale po dvou týdnech oznámilo, že ve zveřejnění videa nevidí trestný čin.

„Touto věcí se zabýval náš útvar.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější