Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volby v Mostě se točí kolem Romů, je ale nezajímají. V Trmicích naopak chtějí vládnout

Dobnerova ulice, ukázka proměny města v posledních letech. Foto Gabriel Kuchta
Dobnerova ulice, ukázka proměny města v posledních letech. Foto Gabriel Kuchta

Letošním volbám v Ústeckém kraji dominují dvě témata: vyloučené lokality a bezpečnost. A často podle toho vypadají také předvolební kampaně. Vidět to bylo především v Mostě, kde místní sdružení kandidují s hesly, která jsou podle kritiků otevřeně rasistická.

Sdružení Mostečané Mostu hlásalo z billboardů, že „vystaví vesnici pro lůzu“, Otevřená radnice Most zase lákala voliče plakátem o „deratizaci havěti” a s dovětkem „nulová tolerance nepřizpůsobivým“. Heslo, kvůli kterému padla i trestní oznámení, pak vysvětlovala tím, že naráží na problém štěnic ve městě.

Ostrá rétorika místních stran ale odráží témata, podle kterých se Mostečané ve volbách skutečně rozhodují. „Já bydlím v podstatě celý život na České ulici. Nikdy jsme tu štěnice neměli, teď se jich tady nemůžeme zbavit. Je to v poslední době skutečně problém,“ říká Deníku N maminka na mateřské Jana před obchodním centrem Prior. Z toho na ní shlíží právě obří plakát sdružení Mostečané Mostu o odsunu „lůzy“.

Vystavíme vesnice pro lůzu, hlavní lákadlo sdružení Mostečané Mostu. Foto: Gabriel Kuchta

Kdo je za štěnice ve městě odpovědný? „No, stěhují se sem Romové, lidé se točí, nezajímají se o to, kde bydlí,“ vysvětluje. I ona – podobně jako mnoho místních – považuje předvolební rétoriku v Mostě za velmi tvrdou. Problémy, o kterých podobná hnutí mluví, jsou však podle maminky Jany zcela zásadní.

Zatímco dříve se pod pojmem „vyloučená lokalita“ lidem v Mostě vybavilo především sídliště Chanov, dnes už se o nich mluví i v rámci užšího centra města. Za problematické se považuje sídliště Stovky, ještě výrazněji pak nejbližší okolí ulice M. G. Dobnera, která leží zhruba 300 metrů od radnice. Ve čtyřech bytových domech tu žijí z velké části Romové.

„Co je pro mě ve volbách hlavní?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Rasismus a xenofobie

Reportáž

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější