Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hlavně nezmiňovat slovo začínající na ‚b‘. Aneb týden v lázinci zvaném ritánie

Ilustrační foto: Element5, Pexels
Ilustrační foto: Element5, Pexels

Určitě jste to už slyšeli – o válce slov, která Británií zmítá poslední tři roky. Většinou je na titulních stranách všech novin. Ničí jakékoliv oslavy ve městě, klidné večery doma, rozdělila rodiny, politické strany a celou zemi. Dominuje snad všem politickým debatám. – Ano správně, přesně to! (Pokud ještě stále nevíte, čtěte dál, nápověda je níže v článku.) Co kdybychom, navrhuje v KOMENTÁŘI z Londýna Tereza Anteneová, to slovo tento týden vůbec nezmínili, nebo o něm ani nepřemýšleli?

Přesně taková byla totiž, jak to tak vypadá, strategie Konzervativní strany pro včerejší komunální volby v Británii. Když se bude mluvit o čemkoliv jiném než o tom slovu začínajícím na ‚b‘, voliči možná zapomenou na to, jak se politici v Downing Street, a ve Westminsteru vůbec, hromadně porouchali a téměř přišli o rozum.

Volby se sice nekonaly v celé zemi, ale přesto strany bojovaly o 8374 radních v Anglii a 462 v Severním Irsku. Vládní konzervativci, ale i opoziční labouristé v nich utrpěli velké ztráty, naopak výrazně posílili Liberální demokrati, Zelení a nezávislí kandidáti.

Výsledky by bývaly byly nemilosrdné i v dobrých časech. O většinu z těchto křesel se totiž naposledy bojovalo v květnu 2015, kdy ještě konzervativci Davida Camerona drtivě zvítězili. Jediná cesta z tohoto piedestalu ale vede dolů. A dnes, jak už všichni víme, navíc v Británii nepanují normální časy.

Udělejte si pohodlí, pojedeme z kopce

Pojďme si ale pěkně převyprávět i další události tohoto týdne, respektive posledních čtyř dní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější