Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odbornici vystřídala v čele Čapkova památníku snacha radního z ČSSD. O spisovateli jsem se učila ve škole, říká

Nová ředitelka Památníku Karla Čapka Alice Seidlová. Foto: Památník Karla Čapka
Nová ředitelka Památníku Karla Čapka Alice Seidlová. Foto: Památník Karla Čapka

Po takřka 25 letech skončila ve funkci ředitelky Památníku Karla Čapka Kristina Váňová. Uznávaná odbornice tvrdí, že ji k rezignaci vyzval kulturní odbor Středočeského kraje, který památník zřizuje. Váňovou vystřídala snacha středočeského radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD), která je sama členkou sociální demokracie. K památníku ani Karlu Čapkovi bližší vztah nemá. Deníku N řekla, že muzeum navštívila na střední škole, kde se o spisovateli také učila.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše je muzeum věnované životu a dílu spisovatele a jeho ženy, herečky Olgy Scheinpflugové. Památník funguje od roku 1963 a dnes již bývalá ředitelka Kristina Váňová jej vedla od ledna 1995. Koncem loňského roku však rezignovala a záhy byla vybrána ředitelka nová.

„Tento rok jsem se na odchod připravovala. Počítala jsem, že přijde z rodičovské kolegyně, s níž jsme léta spolupracovali, připravovala jsem ji na pozici a ona mě již svým způsobem zastupovala. Věděla jsem, že na pozici bude výběrové řízení, ale počítala jsem s tím, že by mě ona mohla vystřídat,“ popisuje Váňová.

Chtěla podle svých slov skončit v průběhu letošního roku, právě aby se její kolegyně Tereza Todorová mohla z rodičovské vrátit. Tvrdí ale, že kraj koncem loňského roku její odchod urychlil. „Důvody neznám. Víceméně mě odbor kultury vyzval k rezignaci. Nepovažovala jsem to za nic mimořádného, protože jsem z funkce byla připravená odejít. Asi to tam bylo známo,“ sdělila Váňová Deníku N.

To však kraj odmítá. Při bilančním pohovoru na kulturním odboru byl podle mluvčí Heleny Frintové připomínkován stav návštěvnického zázemí a úroveň služeb pro návštěvníky a „ředitelka v průběhu pohovoru učinila sama závěr, že na svou funkci rezignuje“.

Začátkem nového roku vypsala Rada Středočeského kraje výběrové řízení na novou ředitelku památníku. Zvítězila jednatřicetiletá

Kauza Čapkova památníku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější