Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rušit vrchní žalobce už chtěli mnozí před Benešovou. Je to instalace rozbušky, říká advokátní komora

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK

Nová ministryně spravedlnosti uvažuje, že zásadně změní soustavu české justice. Podle jejího návrhu by zanikla vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci a kromě toho také vrchní soudy. Úvahu představila dva dny po jmenování do funkce. Její nápad však není nový. Už v minulosti s obdobnými návrhy přicházeli různí ministři spravedlnosti.

Současná čtyřstupňová soustava soudů a státních zastupitelství by se podle návrhu nové ministryně spravedlnosti Benešové změnila na třístupňovou. Zrušily by se vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci, které vedou Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan.

„Kdybychom přistoupili na třístupňovou soustavu, tak by vrchní státní zastupitelství šla ze hry. Muselo by to být jednotné a s tím by se zrušily i vrchní soudy,“ nastínila čerstvá ministryně v rozhovoru pro Lidové noviny s tím, že jde o její „předběžnou úvahu“.

Benešová nezastírá, že by se jednalo o zásadní změnu. „Byla by to revoluční záležitost. Bylo by to ale pro mého nástupce, který to musí zvážit. Na ministerstvu spravedlnosti pracuje komise k novele trestního řádu. Budu se zajímat o jejich názor. Ctím většinu a třeba mi to neprojde. Třeba mi odborníci řeknou, že je to předčasné,“ doplnila.

Odborníci na právo a justici, ale i bývalí ministři spravedlnosti návrh Benešové nepovažují za nový. Podobný návrh se snažila neúspěšně prosadit řada jejích předchůdců.

Například bývalá ministryně spravedlnosti v kabinetu Bohuslava Sobotky Helena Válková (ANO) Deníku N sdělila, že tento reformní návrh velmi podporovala a sdílela v době, kdy úřadu sama před lety šéfovala. Podle svých slov se shodla s odborníky či předsedy soudů na tom, že soustava justice vyžaduje reformu – konkrétně zeštíhlení a zjednodušení.

„Musíme rozlišovat mezi komplikovaným soudním řízením a mezi jednoduchým. A to by se nám lépe vedlo, kdybychom neměli čtyřčlánkovou, ale tříčlánkovou soudní soustavu, nazývejme to třeba nalézací soudy, odvolací soudy a nejvyšší sjednocující soudy,“ popsala Válková.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější