Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Svéráz národního internetu: Přestřihněte ten drát, Alexandře Alexandroviči

V Rusku je dobré vědět, která písnička se zrovna hraje. Foto: Fotolia
V Rusku je dobré vědět, která písnička se zrovna hraje. Foto: Fotolia

Známá Churchillova slova o Rusku jako „hádance zabalené do tajemství v nitru záhady“ platí chvílemi víc, chvílemi méně. Zákon o ruském internetu, který tento týden podepsal prezident Putin, míru záhadnosti zas jednou trochu zvyšuje. Ale zároveň je velmi čitelný.

Takzvaný zákon o izolaci Runetu – to je termín, který se v Rusku používá ve smyslu „část internetu s obsahem vytvářeným v Rusku“ – schválily koncem dubna obě komory ruského parlamentu. Důvodová zpráva jasně uvádí, že jde o reakci na americkou Národní kybernetickou strategii. Tu vydal Bílý dům v září 2018 a podle ruské strany má agresivní charakter. Zákon vstoupí v účinnost poměrně brzy, již 1. listopadu letošního roku. Z hlediska běžného uživatele v Rusku nemusí znamenat vůbec nic, anebo velmi mnoho. Paleta možností je široká.

Zhruba řečeno, smyslem zákona je dosáhnout toho, aby ruský internet byl soběstačný a mohl fungovat, i kdyby došlo k jeho úplnému odříznutí od zahraničí. Oficiálně se mluví především o tom, že by takové odříznutí bylo nepřátelským činem Západu vůči Rusku, opatření nařízená zákonem však skýtají také možnost opačného postupu, že se totiž Rusko odpojí od zbytku světa z vlastní iniciativy. Odpojení může být jak úplné, tak i částečné – půjde tedy zakázat přístup na určité zahraniční servery, odfiltrovat část provozu a samozřejmě ji také monitorovat. Značně to připomíná, jak internet již funguje v Číně.

Opatření, jež

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější