Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obvinění lobbisty Horáčka Úřadu vlády nevadí. Jeho firmě dal zakázky za 20 milionů, dál střeží budovu

Budova Úřadu vlády ve Vladislavově ulici. Foto: Barbora Janáková, Deník N
Budova Úřadu vlády ve Vladislavově ulici. Foto: Barbora Janáková, Deník N

Jednu z budov Úřadu vlády v pražské Vladislavově ulici stále hlídají pracovníci První chráněné dílny. Jejím vlastníkem je přitom lobbista Tomáš Horáček, který je od loňského léta obviněný z manipulování veřejných zakázek a podplácení. Nyní čelí obvinění i samotná firma.

Na začátku loňského léta média žila razií, která probíhala na několika místech v republice. Po ní policisté obvinili několik lidí, například tehdejšího šéfa Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jeho předchůdkyni Andreu Vrbovskou nebo lobbistu Tomáše Horáčka. Právě ten měl být podle některých médií hlavou celého komplotu, při němž podle obvinění docházelo k ovlivňování veřejných zakázek tak, aby podmínky vyhovovaly společnostem, které byly na Horáčka napojeny.

Postupem času se počet stíhaných osob rozrostl. „Aktuálně je ve vámi dotazované věci stíháno dvanáct fyzických osob a šest právnických osob,“ sdělil Deníku N dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Odmítl ale odpovědět na to, zda je mezi nimi i firma První chráněná dílna. To však vzápětí potvrdil sám Horáček.

„Ano, celému managementu společnosti obvinění vadí a vzhledem k tomu, že společnost

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější