Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kolektivizovat BMW? Výroky šéfa německých Mladých socialistů vyvolaly pohoršení

Předseda Mladých socialistů Kevin Kühnert. Foto: Michael Lucan. CC-BY-SA 3.0 de
Předseda Mladých socialistů Kevin Kühnert. Foto: Michael Lucan. CC-BY-SA 3.0 de

Šéf sociálnědemokratické juniorky Kevin Kühnert přitáhl pozornost přihlášením se k levicovým myšlenkám, na které německý mainstream již není zvyklý. Bude se teď muset kvůli němu strana opět distancovat od Marxe?

Pozdvižení vyvolal výrok devětadvacetiletého politika, že by si „demokratickou cestou“ dokázal představit kolektivizaci podniků, jako je BMW. „Rozdělení příjmů musí být pod demokratickou kontrolou. To vylučuje, aby takový provoz měl kapitalistického vlastníka. Bez kolektivizace je překonání kapitalismu nemyslitelné,“ uvedl v rozhovoru pro Die Zeit.

V něm se dotkl také tématu dostupnosti bydlení, které získává čím dál více pozornosti i v České republice. Nájmy hlavně v německých metropolích rychle rostou a bydlení přestává být dostupné. Pro Kühnerta je bydlení základní právo a za optimální považuje stav, kdy nebude existovat soukromé pronajímání bytů.

Také si přeje postupný přechod od kapitalistické společnosti. Společenské zřízení, které by si představoval, zatím prý ještě žádná země nedokázala naplnit. Demokratický socialismus je pro něj totiž „nerozdělitelná dvojice pojmů“. „Socialismus není autoritářský koncept,“ dodává v rozhovoru Kühnert, díky kterému vstoupilo do SPD velké množství nových členů.

Ať jede na Kubu

Kritika na sebe nenechala čekat.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější