Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volno, nebo nákupy? Neděle udává společnosti rytmus, nejistý odpočinek kazí vztahy i zdraví, říká rakouská bojovnice proti práci o svátcích

Koordinátorka rakouské Aliance za volnou neděli Maria Langmaierová. Foto: Jan Moláček, Deník N
Koordinátorka rakouské Aliance za volnou neděli Maria Langmaierová. Foto: Jan Moláček, Deník N

Na Prvního máje otevřeno, o týden později, 8. května, zavřeno. Velký pátek otevřeno, Velikonoční pondělí zavřeno. Sváteční otevírací doba v Česku nemá podle mnoha kritiků žádnou logiku. Šlo přitom o kompromis mezi úplnou volností a stavem, jaký známe třeba z Rakouska, kde v neděli a ve svátek musejí mít obchody až na výjimky zavřeno. Za to, aby to tak zůstalo, v Rakousku bojuje Aliance za volnou neděli. Název může znít úsměvně, jde ale o mocnou lobbistickou skupinu, která sdružuje velmi vlivné organizace – především církve, odborové svazy a volnočasové spolky. Deník N mluvil ve Vídni s koordinátorkou aliance Marií Langmaierovou.

Proč musí být podle vás v Rakousku neděle za každou cenu volným dnem?

Věříme, že volná neděle je něčím, co ve společnosti udává rytmus. Zejména nyní, kdy se čas podřizuje neoliberálním požadavkům, pracovní doba je čím dál pružnější a náš život má čím dál méně jasnou časovou strukturu. Když se do velké míry liší doba, kdy jsou různí lidé v práci, a kdy mají naopak volno, komplikuje to rodinný život, přátelské vztahy, volnočasové aktivity i společenskou angažovanost. Je potřeba, aby byl pevně daný čas, kdy mají všichni volno a mohou něco společně podnikat.

Proč by si nemohli lidé sami rozhodnout, kdy chtějí mít volno?

To je argument, který zaznívá nejčastěji od mladých lidí – já chci mít svobodu se sám rozhodnout. My jsme ale přesvědčení, že je to jen zdánlivá svoboda. Většinou vám to stejně někdo nalinkuje, nakonec budete pracovat víc, než je vaší povinností, a někdo jiný bude rozhodovat o tom, kdy budete v práci a kdy budete mít volno.

Nesměřuje ale dnes život obecně k větší flexibilitě? Jsou tak striktní pravidla v současné společnosti ještě únosná?

Právě dnes jsou potřebná, právě dnes je potřebnější než kdy jindy mít

Rozhovory

Česko, Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější