Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslední bitva vzplála. Ve Venezuele jde do tuhého, následující dny a možná hodiny rozhodnou o osudu karibské země

Ve venezuelském Caracasu se sešli i příznivci Nicolase Madura. Foto: ČTK/ABACA/AA
Ve venezuelském Caracasu se sešli i příznivci Nicolase Madura. Foto: ČTK/ABACA/AA

Když tvůrci „socialismu 21. století“ dělali v minulých dvaceti letech na ulicích venezuelských měst svoji nikdy nekončící kampaň, vždy jim k tomu z reproduktorů burácely globální budovatelské odrhovačky včetně nejslavnější Internacionály. Jejími úvodními slovy můžeme říci, že v úterý ráno ve Venezuele poslední bitva vzplála. Přinášíme sérii otázek a odpovědí.

Lídr opozice Juan Guaidó, který se v lednu jako předseda poslanecké sněmovny prohlásil za právoplatného prezidenta republiky, na videu natočeném za ranního šera oznámil, že na svou stranu získal vojáky, a vyzval občany, aby vyšli do ulic a donutili diktátora Nicoláse Madura k odstoupení. Ten se k tomu nemá a brání se nasazením jednotek policie a vojáků, které mu zůstaly věrné, a také paramilitárních band příznivců.

Na sociálních sítích a světovými médii se šířil záběr zatím nejvýraznějšího momentu současných nepokojů, kdy vojenské obrněné vozidlo v Caracasu vjelo do protestujících lidí.

Zatím není jasné, kdo v tomto střetu uspěje, ale zdá se, že po čtyřech měsících přetahované jde duel mezi diktaturou a opozicí podporovanou většinou národa do finále, které může v příštích dnech či hodinách rozhodnout o osudu Venezuely na několik let dopředu. K bouřlivému vývoji v latinskoamerické zemi jsme pro vás připravili sérii otázek a odpovědí, které vám pomohou k základní orientaci v dění na druhé straně Atlantiku.

Jaký režim ve Venezuele vládne?

V prosinci 1999 se v bohaté zemi znechucené korupcí dosavadních elit dostal k moci zcela demokratickou cestou parašutistický plukovník

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější