Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Washington Post: Vyšetřovatel Mueller protestoval, že ministr Barr zkreslil jeho zprávu ve prospěch Trumpa

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller dospěl po více než roce vyšetřování ruského vlivu na americké volby k závěru, že „ruská vláda zasahovala do prezidentských voleb v roce 2016 rozsáhlým a systematickým způsobem." Foto: Joshua Roberts, Reuters
Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller dospěl po více než roce vyšetřování ruského vlivu na americké volby k závěru, že „ruská vláda zasahovala do prezidentských voleb v roce 2016 rozsáhlým a systematickým způsobem.“ Foto: Joshua Roberts, Reuters

Ministr spravedlnosti William Barr pozměnil vyznění vyšetřování Roberta Muellera tak, aby pomohl prezidentu Trumpovi. Vyšetřovatel Robert Mueller ho kvůli tomu konfrontoval v tajném dopise a posléze i telefonicky. Vyplývá to z Muellerova tajného dopisu Barrovi, který má deník Washington Post k dispozici. Demokratičtí politici Barra ještě v noci vyzvali k rezignaci.

Těsně po sedmé hodině večer přišel deník Washington Post s odhalením. Robert Mueller byl hrubě nespokojený s tím, jak jeho nadřízený, ministr spravedlnosti William Barr vyložil veřejnosti závěr jeho dvouletého vyšetřování.

„Koncem března napsal Robert Mueller stížnost, že způsob, jakým Barr na čtyřech stranách shrnul vyšetřování ruského vlivu na kampaň Donalda Trumpa, nezachytil plně kontext, povahu a podstatu Muellerovy práce,“ citoval deník kopii dopisu.

Je to vůbec poprvé, co se veřejnost byť jen částečně dozvídá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Muellerovo vyšetřování

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější