Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdybych byla premiérkou, vyberu si jiného ministra spravedlnosti než Benešovou, říká Válková

Poslankyně ANO Helena Válková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Poslankyně ANO Helena Válková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministry za ČSSD nebudu přesvědčovat, aby pro mě zvedli ruku, říká jediná nominandka na zmocněnkyni pro lidská práva Helena Válková. Dodává, že o pomoc ji požádal premiér Andrej Babiš. Radila mu s výběrem nového ministra spravedlnosti, on však její návrhy nevyslyšel. Marii Benešovou by si sama do vlády nevzala, popisuje v rozhovoru pro Deník N.

Za vlády Andreje Babiše bude Marie Benešová už čtvrtým ministrem spravedlnosti. Jak má justice při tak častých výměnách dobře fungovat?

Rozhodně nikdo z justice není nadšený rychlou obměnou ministrů spravedlnosti. Z vlastní zkušenosti vím, že je velmi obtížné resort řídit s péčí řádného hospodáře dříve, než ho poznáte. Musí se řešit i koncepčně, kam resort posunout. Řekla jsem si třeba, že rozhodně nepřipustím, aby návrh nového zákona o státním zastupitelství vytvářel nějakou speciální jednotku, jejíž vedení bude neodvolatelné a samo nebude kontrolovatelné.

Na druhou stranu jsem podporovala boj s korupcí a chtěla jsem zavést funkční období u vedoucích státních zástupců. To byl legitimní konflikt, státním zástupcům se to nelíbilo. Bylo to nešťastné rozhodnutí, že jsem potom ztratila důvěru pana premiéra, že bych měla skončit a měla bych být vystřídána někým jiným.

Vy jste ale rezignovala sama.

Ano, protože jsem pochopila, že některé reformní kroky nebudou mít politickou podporu, kterou jsem potřebovala. Měla jsem rok a avizovala jsem, že nevím, jestli stihnu předložit návrh nového zákona o státním zastupitelství. Nepředložila jsem ho, protože by byl předem odsouzen k nezdaru.

Postupovala jsem relativně pomalu a hlavně v klíčových momentech, které se týkaly státních zástupců specializovaných na korupci a velmi závažné hospodářské trestné činnosti, jsme se neshodli s panem předsedou. Hnutí ANO jeho ústy prostě řeklo, že jsem ten úkol nezvládla. To jsem uznala, ač nerada.

Pan ministr (Robert) Pelikán přesvědčil pana předsedu, že to zvládne velmi rychle. Ten zákon ale v Poslanecké sněmovně nikdy neprošel, nebyl projednaný. Jeho návrh byl neúspěšný. Měl po mně tři roky a nezvládl to. Čili jsem odstoupila a zůstala v tomto směru loajální.

Proč?

Řekla jsem, že věřím v reformy, které chce hnutí ANO udělat, stojím si za nimi. Ale cesty a způsoby, kterými chce v oblasti státního zastupitelství tyto změny prosadit, mohou vést k nezdaru. A legislativní úkol, který paní exposlankyně Benešová dostala do vínku, je nový zákon o státním zastupitelství. Čili my se na tom všichni testujeme.

Jak by se podle vás měl upravit zákon o státním zastupitelství?

V současné právní úpravě chybí pouze zavedení přísnějších sankcí za porušení různých postupů nebo za zbytečné podávání opravných prostředků proti rozhodnutí soudu. Chce to používat více zdravého rozumu. A k tomu je člověk ve funkci státního zástupce donucen tehdy, když má nad sebou Damoklův meč v podobě kárného postihu. Stávající právní úprava by stačila pouze novelizovat v této oblasti.

Na tom zákonu si vylámal zuby každý ministr. I Jan Kněžínek říká, že má návrh téměř hotový, nicméně stále není. Myslíte si, že Marie Benešová má šanci ho dokončit?

Myslím, že po těch lekcích, co jsme jako ministři dostali, a kdy ona sama velice dobře zná soustavu i zevnitř, bych tomu věřila. Nazrál čas. Nechci se vymlouvat, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější