Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš označil za lež, že Benešová napsala analýzu o stíhání na objednávku. Existenci dokumentu přitom potvrdila ministryně i Hrad

Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš označil za lež zprávu Deníku N, že ministryně spravedlnosti připravila pro prezidenta Miloše Zemana analýzu o tom, že v Česku jde objednat trestní stíhání. „Jeden novinář napíše lež a všichni to opakujete,“ prohlásil premiér.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, kterou premiér právě uváděl do funkce, však vzápětí potvrdila, že materiál na toto téma připravila. Nejednalo se však podle ní o „analýzu“, nýbrž o „oponentní zprávu“ k tématům, která projednával expertní tým prezidenta Miloše Zemana. A ta se věnovala tomu, zda lze v Česku objednat trestní stíhání.

„Zmínila jsem tam pár jevů, které považuji za závažné a jsou novum. A to trestní stíhání na objednávku, a takovéto trestní stíhání tu máme v kauze Beretta. To nemůžete nikdo popřít. Tam bylo uměle vyrobeno usnesení o zahájení trestního stíhání, policista, který je dnes stíhán, to dal dokonce do systému. A státní zástupkyně, která je stíhaná, to odsouhlasila a bylo to uměle vytvořené trestní stíhání. Kauza je v běhu, víc o tom nemohu hovořit. Pak tam byla už skončená kauza Neograph. Takže to je celá slavná analýza,“ prohlásila Benešová na tiskové konferenci po uvedení do úřadu.

O dokumentu mluvil Zeman…

Existenci materiálu o údajných trestních stíháních na objednávku ostatně potvrdil v televizi Barrandov i prezident Zeman. „Teď jsem hovořil s Marií Benešovou, bývalou ministryní spravedlnosti, a ta říkala, a ukazovala to právě ministru Kněžínkovi, že má konkrétní dokumenty o tom, že si u nás lze trestní stíhání doslova objednat,“ řekl 21. března prezident.

Také Benešová i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Deníku N koncem března potvrdili, že materiál vznikl. Oba přitom hovořili o „analýze“. „Vypracovala jsem pro potřeby Hradu analýzu a předala jsem ji panu prezidentovi,“ potvrdila Deníku N Benešová a zmínila v této souvislosti právě kauzy Beretta a Neograph.

A dodala: „Čapí hnízdo tam může taky spadat, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější