Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš označil za lež, že Benešová napsala analýzu o stíhání na objednávku. Existenci dokumentu přitom potvrdila ministryně i Hrad

Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš označil za lež zprávu Deníku N, že ministryně spravedlnosti připravila pro prezidenta Miloše Zemana analýzu o tom, že v Česku jde objednat trestní stíhání. „Jeden novinář napíše lež a všichni to opakujete,“ prohlásil premiér.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, kterou premiér právě uváděl do funkce, však vzápětí potvrdila, že materiál na toto téma připravila. Nejednalo se však podle ní o „analýzu“, nýbrž o „oponentní zprávu“ k tématům, která projednával expertní tým prezidenta Miloše Zemana. A ta se věnovala tomu, zda lze v Česku objednat trestní stíhání.

„Zmínila jsem tam pár jevů, které považuji za závažné a jsou novum. A to trestní stíhání na objednávku, a takovéto trestní stíhání tu máme v kauze Beretta. To nemůžete nikdo popřít. Tam bylo uměle vyrobeno usnesení o zahájení trestního stíhání, policista, který je dnes stíhán, to dal dokonce do systému. A státní zástupkyně, která je stíhaná, to odsouhlasila a bylo to uměle vytvořené trestní stíhání. Kauza je v běhu, víc o tom nemohu hovořit. Pak tam byla už skončená kauza Neograph. Takže to je celá slavná analýza,“ prohlásila Benešová na tiskové konferenci po uvedení do úřadu.

O dokumentu mluvil Zeman…

Existenci materiálu o údajných trestních stíháních na objednávku ostatně potvrdil v televizi Barrandov i prezident Zeman. „Teď jsem hovořil s Marií Benešovou, bývalou ministryní spravedlnosti, a ta říkala, a ukazovala to právě ministru Kněžínkovi, že má konkrétní dokumenty o tom, že si u nás lze trestní stíhání doslova objednat,“ řekl 21. března prezident.

Také Benešová i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Deníku N koncem března potvrdili, že materiál vznikl. Oba přitom hovořili o „analýze“. „Vypracovala jsem pro potřeby Hradu analýzu a předala jsem ji panu prezidentovi,“ potvrdila Deníku N Benešová a zmínila v této souvislosti právě kauzy Beretta a Neograph.

A dodala: „Čapí hnízdo tam může taky spadat, ale

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Karel Vála vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější