Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nedostatek vody znesvářil sousedy. V Mnichovicích prohlubují studny, někdy se ale i udávají

Mnichovice nedaleko Prahy loni postihlo absolutní sucho. Obecní studně nedokázaly zásobovat a město zůstalo na den úplně bez vody. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Mnichovice nedaleko Prahy loni postihlo absolutní sucho. Obecní studně nedokázaly zásobovat a město zůstalo na den úplně bez vody. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Poklidné centrum města Mnichovice se rozkládá v údolí nedaleko Prahy. Do okolních svahů se rozšiřují její městské části Božkov a Myšlín, na vršku najdete i tři obecní studny a vodojem Antonín. Tyto zdroje loni vyschly natolik, že nedokázaly město zásobovat vodou. Starostka napřed nasadila do boje se suchem cisterny, přesto voda přestala téci. Prázdné kohoutky rozbily dobré sousedské vztahy, ale zvedly i vlnu solidarity.

Česká republika letos zažila extrémně suchý duben, měsíc tradičně bohatý na přeháňky. Hladinu podzemních vod nedoplnily ani květnové a červnové srážky. I proto se může do podobné situace jako před rokem Mnichovice dostat řada dalších obcí. Starostka Petra Pecková pro Deník N vzpomínala na loňskou krizi. „Už to vypadalo dobře, a najednou nám s kolegou zastupitelem, který pracuje pro provozovatele vodovodu, přišlo několik esemesek. Byly to alarmy z přečerpávacích stanic, které se začaly vypínat,“ vzpomíná na nejhorší moment loňského roku starostka.

Problémy s vodou v Mnichovicích však začaly už o několik let dříve. Teplý rok 2015 a na vodu slabé roky vyčerpaly obecní studně natolik, že se z toho nedovedly pořádně vzpamatovat dodnes. Loňské parné květnové dny a dva prodloužené víkendy už jen dokonaly, co se začalo před čtyřmi lety.

Nejen studně, ale i potok, který teče centrem Mnichovic, postupně ztrácí vodu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Do města po zimě přijeli chataři a sami Mnichovičtí také začali víc zalévat záhonky a napouštět bazény, alespoň tak si rychlou ztrátu vody ve studních vysvětluje starostka. „Studny dostaly takový nápor, že se nestihly v suchých dnech doplňovat. Měli jsme denně o 80 kubíků větší odběr, než studny stihly vyprodukovat,“ popisuje Pecková, která ihned požádala říčanský vodoprávní úřad, pod nějž město spadá, o vydání zákazu odběru vody z mnichovického vodovodu k jiným než pitným a hygienickým účelům.

Najednou to nebylo jen vyhrožování

„Pořád jsme prosili: Nezalévejte. Šetřete. Už to vypadalo dobře, a pak se najednou

Sucho mění Česko

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější