Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podnikatel má právo na politické názory, zastal se Ústavní soud hoteliéra, který odmítl ubytovat Rusy podporující anexi Krymu

Ruští vojáci na okupovaném ukrajinském Krymu ve městě Sevastopol. Foto: Pavel Rebrov, Reuters
Ruští vojáci na okupovaném ukrajinském Krymu ve městě Sevastopol. Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Ústavní soud se dnes postavil za ostravského hoteliéra Tomáše Krčmáře. Ten v roce 2014 po ruské anexi ukrajinského Krymu na internetu oznámil, že ve svém hotelu nebude ubytovávat ruské občany, pokud nepodepíšou, že s okupací nesouhlasí. Podnikatelé mají podle ústavních soudců právo vyjadřovat své politické názory. „Protest splnil svůj účel,“ řekl Deníku N Krčmář.

Krčmář posléze dostal od České obchodní inspekce kvůli údajné diskriminaci pokutu 50 tisíc korun. Případ skončil před soudem, podnikatel se nakonec obrátil až na Ústavní soud.

Ten se ho nyní zastal. „Kdo podepsal, že s anexí ukrajinského poloostrova nesouhlasí, mohl u nás bydlet. A mnoho lidí z Ruska s mým postojem souhlasilo. Věřil jsem, že jsem celou dobu v právu, proto jsem to táhnul až k Ústavnímu soudu,“ řekl Deníku N Krčmář, který v Ostravě vlastní hotel Brioni.

Ústavní soud verdikt zdůvodnil tím, že je při podnikání nutné mít svobodu projevu. „Listina základních práv a svobod, antidiskriminační zákon ani evropská antidiskriminační směrnice nezařazují jako zakázaný diskriminační důvod státní příslušnost,“ napsal soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Podle soudců tak Krčmář nikoho nediskriminoval. „Stěžovatel se tedy nedopustil rozlišování, které by mělo charakter zakázané diskriminace, a nešlo ani o případ absence racionálního odůvodnění odlišného zacházení,“ napsali soudci do odůvodnění. Případ se vrací k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Udělal jsem to proto, že jsem chtěl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější