Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zatímco ČR je v EU 15 let, Turecko se tam marně touží dostat už přes půlstoletí. Zeptali jsme se Turků, jestli ještě stojí o evropský pas

Turecká vlajka vpíjející se do evropské. Foto: Fotolia
Turecká vlajka vpíjející se do evropské. Foto: Fotolia

Namlouvání Turecka a Evropské unie (tehdy EHS) se táhne už od 60. let. K přístupové bráně se Turecko nejvíce přiblížilo v roce 2005, od té doby ale kráčí vzad a jeho členství v Unii je dnes spíš utopií. V únoru navíc Evropský parlament vyzval Evropskou komisi a unijní státy, aby přístupová jednání s Ankarou pozastavily. Jak se na vývoj kolem EU dívají Turci? A stojí ještě vůbec o členství?

Historie Turecka a Evropské unie se táhne už od roku 1963, kdy Brusel uzavřel s Ankarou asociační dohodu. O členství v Unii požádalo Turecko v roce 1987, ale přihláška mu tehdy byla zamítnuta kvůli porušování lidských práv a turecké přítomnosti na Kypru. Coby kandidáta na plné členství ho Evropská rada uznala až v prosinci roku 1999 na Helsinském summitu. Samotné vstupní rozhovory pak Brusel s Ankarou zahájily po 52 letech, v roce 2005.

Tehdy bylo pro vstup do EU téměř 60 % Turků, kteří se považovali za součást evropského prostoru. Nešlo o překvapivé číslo. Myšlenka oddělení se od osmanské minulosti a západní směřování byly součástí turecké vládní ideologie od vzniku republiky v roce 1923. A její obliba byla také jedním z hlavních důvodů nárůstu popularity současné vládní strany AKP prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který reformy směrující Turecko do evropských struktur před lety vyhlašoval coby svůj hlavní cíl.

Ukončete nástup, evropské dveře se zavírají

Od roku 2005 otevřela Evropská unie pro Turecko 14 z celkových 35 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

15 let v EU

Blízký východ

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější