Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Video s falešným Zemanem připomnělo obavu bojovníků s dezinformacemi. Deepfakes jsou ještě věrohodnější a nebezpečnější

Falešné záběry s údajným Milošem Zemanem v Číně. Foto: Repro video
Falešné záběry s údajným Milošem Zemanem v Číně. Foto: Repro video

Podvržené video s prezidentem Milošem Zemanem upozornilo na problematiku velmi autenticky působících záběrů, které odborníci nazývají deepfake. Zatím nevznikají příliš často, protože je jejich výroba nákladná. Podle odborníka na dezinformace Jakuba Kalenského se to ale může změnit.

Video s prezidentem Zemanem, který během návštěvy Číny údajně pomáhá místní stařence, dnes přišlo do řady českých redakcí. Záběry zveřejnil server Seznam Zprávy. Deník N ověřil, že jde o podvržené video.

Zdroj, který zprávu šířil, se vydával za zástupce jednoho hongkongského média. „Hong Kong Free Press potvrzuje, že zpráva, kterou jste obdrželi, je falešná,“ sdělil Deníku N ze své oficiální adresy skutečný šéfredaktor média. Že jde o výmysl, potvrdil Deníku N i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Kdo video vytvořil, kdo jej šířil po českých redakcích a s jakou motivací, není zatím jasné.

Deník­ N se celý den bez úspěchu snažil sehnat vyjádření serveru Seznam Zprávy. Ani po sedmi hodinách od publikace tohoto tématu na Facebooku nebyl příspěvek upravený. Server po několika hodinách od vydání příspěvku pouze pod něj v komentáři doplnil vyjádření Jiřího Ovčáčka a šéfredaktora Hong Kong Free Press. Není v něm však zmíněno, že jde o podvrh.

Mluvčí prezidenta veřejně uvedl, že je to ukázkový příklad hybridní války, a dodal, že jde o „sprostou kampaň vůči prezidentovi“.

V rámci předvolebních kampaních jsou různé dezinformace, nepravdivé zprávy nebo upravené fotky využívány poměrně často. Ovšem využití videí příliš obvyklé není, říká Jakub Kalenský z organizace Atlantic Council, který dříve působil v evropském orgánu bojujícím proti dezinformacím.

„Využívání fake videí není úplně časté. Mluví se o tom v poslední době jako o hrozbě budoucnosti. Není to rozhodně nejběžnější nástroj pro šíření dezinformací. Levnější je

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější