„Řízky nenahradí.“ Hmyz si hledá cestu do našeho jídelníčku

Letošní doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin opět o něco více přiblížilo jedlý hmyz do běžného stravování. Na seznam schválených potravin přibyli cvrčci domácí a larvy potemníka stájového. Aby se však stal skutečnou potravinou budoucnosti, jak se o členovcích referuje už dekády, je podle odborníků zapotřebí ještě dlouhá cesta. Dosavadní stravu podle nich navíc nenahradí, může se však stát jednou z dalších alternativ pravidelného jídelníčku.
Evropská unie na základě doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) přidala letos v lednu na seznam schválených potravin dva nové druhy hmyzu. Vedle jedinců sarančete stěhovavé, larev potemníka moučného a cvrčků domácích na seznam přibyly částečně odtučněná moučka ze cvrčků domácích a larvy potemníka stájového. Pro spotřebitele s výjimkou alergiků se nyní dané druhy pokládají za zdravotně bezpečné. Na stejné doporučení čekají například i larvy mouchy bráněnky.
Podle odhadů běžně konzumují hmyz dvě miliardy lidí. Zhruba 1900 až 2100 druhů hmyzu je poživatelných. V následujících padesáti letech by měl počet obyvatel planety překročit desetimiliardovou hranici a k udržení dosavadního způsobu života bychom podle odborníků potřebovali téměř dvě Země.
K přechodu na udržitelnější způsob života je nutné změnit ten dosavadní. Příkladem je konzumace masa. Ačkoliv jde o neefektivní potravinu, spotřeba stále roste. Alternativou tedy může být právě hmyz.
Přestože zájem o živočišné bílkoviny stoupá především v rozvojových zemích, kde se i konzumuje více hmyzu, pro Evropu to neplatí a jedlý hmyz se zde setkává