Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Český internetový vizionář Dušan Šenkypl: Začínal jsem se šneky, ale rychlost mám v DNA

Dušan Šenkypl. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Dušan Šenkypl. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dušan Šenkypl má pověst jednoho z nejschopnějších lidí v českém IT byznysu. Společně s dalšími zakladateli letos na podzim prodal zbylý podíl v NetBrokers Holding, od skupiny Bauer Media za to měli dostat mezi jednou a půl až dvěma miliardami korun. Ve svém prvním rozhovoru po prodeji Šenkypl hovoří o projektech ePojištění, o rostoucím vyhledávači nábytku Favi.cz nebo o investici do vývoje bezpilotního letadla. A také třeba o tom, k čemu byla dobrá epizoda se sponzoringem fotbalové ligy, z něhož rychle sešlo.

Že firmu jednou prodáte, bylo v plánu od začátku?

Vůbec. S kolegy jsme každý jiný, ale společné máme to, že makáme a nestaráme se, aby se o nás vědělo. Objíždět sympozia srovnávačů nebo e-commerce firem, jak to někteří dělají, není náš styl. Pravda je, že pár nabídek na prodej jsme dostali, ale byli to lokální hráči, kteří přišli, protože nás osobně znali. Pro investory ze zahraničí jsme vlastně byli neviditelní.

S lidmi z Bauer Media Group jsme se potkali náhodou, protože jsme – stejně jako oni – chtěli kupovat Rankomat v Polsku. V průběhu benchmarkingu jsme zjišťovali, že jsme na tom ve všech ukazatelích vycházeli lépe. Nakonec to dopadlo, jak to dopadlo – Bauer Media koupili jak Rankomat, tak nás.

Vzpomenete si, jak jste vydělal svoje první peníze?

Jsem kluk z malého města a rodiče mě drželi hodně zkrátka, tak jsem byl nadšený, když jsem si mohl něco vydělat. Ať už to byl třeba sběr papíru, hluchavek nebo hlemýždi.

Prosím?

No ano, chvíli jsem měl takovou malou hlemýždí farmu. Když bylo hlemýžďů dost,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější