Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fauly Okamurova hnutí v předvolebních novinách: cenzura v médiích a Piráti na Klinice

Okamurovo hnutí SPD s blížícími se volbami distribuuje ve velkém své předvolební noviny nazvané Na vlastní oči. Samo uvádí statisícové náklady těchto materiálů. Jelikož jde o nosič s tak významným zásahem, Deník N prověřil, zda se v nich hnutí drží při své prezentaci faktů, nebo zda jsou zde některá prohlášení manipulativní. Prošli jsme tiskoviny z Prahy 5 a Prahy 6 a prověřili jsme zásadní faktická prohlášení, která se v nich objevují.

Obecně se noviny zaměřují na prezentaci kandidátů a cílů strany. Tedy jde o zcela obvyklý předvolební provoz. Nicméně značnou část plochy věnuje SPD útokům na média či na politickou konkurenci. Zejména tato tvrzení jsme podrobili analýze.
Předvolební noviny SPD Na vlastní oči

Nepřítel č. 1 – média

SPD TVRDÍ: „Deník Blesk odmítá pozvat zástupce SPD na diskuse kandidátů do komunálních a senátních voleb.

FAKTA: To je pravda. Deník Blesk již dopředu oznámil, že nebude zástupce SPD na debaty zvát. Zdůvodnil to tím, že SPD odmítalo vpustit jejich redaktory na své akce. Celé prohlášení k této věci poskytl veřejně za Blesk David Vaníček.

„Vzhledem k tomu, že po volbách v roce 2017 odmítlo SPD pustit naše redaktory a reportéry na své akce, a tím dalo jasně najevo, že nemá zájem, aby se naši čtenáři dozvěděli pravdivé informace o jejich politice, rozhodli jsme se toto jejich nestandardní přání nyní splnit i letos.“

Dodejme, že Blesk.cz zatím uspořádal dva senátní duely, kde se skutečně zástupce SPD neobjevil. Účastnili se Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Jaroslav Kubera a Terezie Holovská.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější