Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovo pražský se pro Čínu stalo toxickým. Ať řekne velvyslanec, zda a proč turné zrušili, vyzývá šéf filharmonie

Martin Klimpl. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Martin Klimpl. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Hráli v Ománu, Paříži, USA i Japonsku. Čína jim teď kvůli výrokům pražského primátora Zdeňka Hřiba ale možná nepovolí v zemi vystoupit. Kdyby však Pražská komorní filharmonie (PKF) vedení hlavního města zkritizovala, vystoupit by mohla. „Považujeme to za nepřijatelné i za cenu ztráty toho koncertu,“ říká v rozhovoru pro Deník N předseda správní rady PKF Martin Klimpl.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že Čína zrušila podzimní turné Pražské komorní filharmonie právě kvůli výrokům a postojům vedení hlavního města. Kdy jste se o tom dozvěděli?

Je to trochu složitější. Celá záležitost vyplula na povrch v rámci komunikace s pořadatelem turné, což je čínská profesionální agentura se sídlem ve Vídni. Ta v rámci běžné přípravy zájezdu sdělila výkonnému řediteli Otépkovi formou SMS, že čínské ministerstvo kultury hrozí nevydáním povolení k provozování veřejného vystoupení. A mezi ty instituce zahrnuje i Pražskou komorní filharmonii a všechny další organizace, které jsou jakkoli spojeny s Prahou, ať už jsou jí zřízeny, nebo nesou ve svém názvu slovo Praha. Přídavné jméno pražský se stalo pro Čínu toxickým.

Jaké bylo odůvodnění?

Jedním z těch důvodů bylo, že jde o reakci na vyjádření vedení Magistrátu hlavního města Prahy při návštěvě Tchaj-wanu. Jako občan jsem sledoval, co magistrát dělá, ale nešel jsem do detailu. Podvědomě jsem vnímal, že pan primátor zmínil otázku Velké Číny a soběstačnosti či svébytnosti Tchaj-wanu. Ale jde i o renegociaci (znovuprojednání, pozn. red.) partnerské smlouvy uzavřené za bývalého vedení. Bylo řečeno, že toto je na čínské straně vnímáno jako politický problém, který má v zásadě za důsledek, že se Praha dostává na jakýsi „blacklist“ čínského ministerstva kultury a má být potrestána

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější