Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na spory jsem povolal mediátorku, je to, jako když se manželé pohádají, líčí stav na univerzitě v Olomouci rektor Miller

Rektor Jaroslav Miller: „Když to Akademický senát schválí, tak prima. Když ne, univerzita pojede dál.“
Rektor Jaroslav Miller: „Když to Akademický senát schválí, tak prima. Když ne, univerzita pojede dál.“

Situace na Univerzitě Palackého v Olomouci je napjatá. Jádrem sporu je vznikající ústav CIST, o jehož vznik jedna skupina akademických pracovníků usiluje, druhá se ho obává. Jak se k věci staví vedení univerzity? Hovořili jsme s jejím rektorem, kterým je profesor Jaroslav Miller.

Povolali jsme i mediátorku, říká rektor Jaroslav Miller, který se snaží dosáhnout kompromisu mezi znesvářenými tábory akademických pracovníků. Hraje se o hodně, pověst univerzity může vzrůst, nebo naopak vážně utrpět. Kromě toho jde o vědecké kariéry a o hodně peněz.

Vznikne univerzitní ústav CIST, nebo ne? Je to už jisté?

Jistých je na tomto světě málo věcí. Okolo vysokoškolského ústavu se vede debata už rok. Momentálně jsme v situaci, kdy univerzita a hlavní hráči dospěli ke konsenzu. Všichni počítají s tím, že vysokoškolský ústav vznikne. Počítají s tím ředitelé center, vedení univerzity, správní rada, vědecká rada, děkani fakult. I Přírodovědecká fakulta deklaruje, že vysokoškolský ústav vznikne. Teď se bavíme o technických záležitostech, přes které se budeme muset přenést.

To znamená, že se rozhodne o tom, jak se rozdělí zaměstnanci, přístroje?

Potřebujeme integrovat části tří velkých center, které na univerzitě máme. Máme také dva velké externí partnery, Ústav organické chemie a biochemie (Akademie věd ČR) a Fakultní nemocnici (Olomouc), čili musíme se dohodnout na modu vivendi a na tom, jak technicky vyřešíme integraci. Počty úvazků, přístroje, budovy jsou součástí příběhu, bez toho to nejde.

Kdy bude jasno?

Byli bychom rádi, kdyby vysokoškolský ústav vznikl na začátku roku 2020. Má to svoji logiku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější