Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tlak na vládní experty, kteří nechtějí Rusko a Čínu v tendru na Dukovany, budou řešit v Senátu

Nový blok jaderné elektrárny Dukovany má být důležitým dílem skládačky budoucího českého energetického mixu. Foto: ČTK
Nový blok jaderné elektrárny Dukovany má být důležitým dílem skládačky budoucího českého energetického mixu. Foto: ČTK

Nátlakem na pracovní skupinu, která se zabývá bezpečnostními aspekty dostavby jádra v Česku, se bude zabývat senátní výbor pro zahraniční věci a bezpečnost, kterému předsedá nestraník Pavel Fischer. V pozoru jsou i další politici, kteří se zabývají bezpečností.

Vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl si na zítřejších deset hodin svolal jedenáct členů vládní komise, která se skládá ze zástupců tajných služeb, Úřadu vlády a několika ministerstev. Nevyloučil, že se na schůzce bude řešit i materiál, který nepřímo vylučuje Rusko a Čínu z tendru o rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Podle zjištění Deníku N je navíc na komisi vyvíjen nátlak, aby třicetistránkovou zprávu, která byla po dlouhých jednáních jednohlasně schválena loni, změnila.

Rusko ani Čína nejsou v dokumentu explicitně jmenovány. Kritéria jsou ale nastavena tak, že do tendru nemohou projít. Například Rusko ze zakázky vylučuje, že se chová nepřátelsky a NATO, jehož je Česko členem, deklaruje jako nepřítele.

Žádné politické tlaky

Předsedu senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavla Fischera tlak na změnu závěrů bezpečnostní komise překvapil. „Není a nesmí tu být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tendr na Dukovany

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější