Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Do páté cenové ve vesničce nestřediskové a pak ze vzteklého kousku uvnitř Evropy až do velké Číny

Tisk prvního čísla Deníku N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tisk prvního čísla Deníku N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Život je složitý, dnes budou padat ošklivá slůvka a budeme mluvit i čínsky. Kdybyste přesto už nemohli číst dál, tak přidejte. Domovem i světem pondělního Deníku N vás provede Jan Kudláček.

Interview je populární a čtivý žánr, i když záleží, s kým a o čem je hovor veden. Není nad začtení se do myšlenek chytrého člověka! Navíc, pokud otázky pokládají chytří novináři. Obojí se spojuje v rozhovoru Deníku N s evolučním biologem a popularizátorem vědy Richardem Dawkinsem, který vedli naši specialisté na rozhovory a vědu Lenka Vrtišková Nejezchlebová a Petr Koubský. O evoluci, DNA, Africe, Trumpovi, sociálních sítích i sobeckém genu říká Dawkins: „Objektivní pravdy existují. Bojujme proti názoru, že každý má nárok na svou vlastní.“

Místo činu: Zahořany. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N. Deník N pokračuje ve zkoumání bizarního případu jisté Taťány Horákové z kauzy „Babiš, sirotci a Lidovky“. Horákové a její „humanitární organizaci Mezinárodní dětský kříž“ věnovala katolická církev přes dva miliony korun na stavbu „chirurgické kliniky pro dětské oběti válek“.

Jak zjistil Prokop Vodrážka, zdravotnické zařízení mělo podle jejího plánu vzniknout v chalupě ve vsi s dvaceti obyvateli. Horákové prý několikrát „jen těsně unikla nominace na Nobelovu cenu míru“, ale to není všechno z toho zajímavého, co se dočtete v reportáži z vesničky nestřediskové „Vatikán dal miliony na chirurgickou kliniku, zmizely v roubence u Benešova. Neziskovka s biskupem do projektu lákali Šándora i Čunka“.

Vedení ČSSD bude už podruhé řešit Staňka, píše Bára Janáková v článku o nespokojenosti s působením ministra kultury v jeho vlastní straně ČSSD. Vášně vyvolalo jeho odvolání šéfů Národní galerie a Muzea umění Olomouc.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlašte se k odběru Notesu.

Do toho čerstvá kauza z Pekingu: Pražská filharmonie nepojede do Číny kvůli nespokojenosti čínských soudruhů s vyjádřeními pražského primátora… A ministr kultury Staněk místo aby svého čínského kolegu odkázal do patřičných mezí, tak jeho starostí je, že „je potřeba čínské straně vysvětlit, že nejde o orchestr pražský, ale že jde o instituci, která je zřizována ministerstvem kultury“. Kdo z vlivných hlav sociální demokracie za Staňkem stojí a koho naopak naštval, se dočtete v našem článku.

Těžký týden inženýra Kubrta. Je třeba zavolat si na kobereček Staníka.

Kontaminovaná ruská ropa vyvolává znepokojivé otázky, říká slovenský energetický analytik, který pracuje i pro ukrajinskou vládu. Nejen tu, ale i celou řadu dalších zemí od Běloruska přes Slovensko a Maďarsko až po Českou republiku znepokojila špinavá ropa tekoucí ropovodem Družba. Její odběr musel být zastaven – ale co je za tím vším? Je možné, aby něco takového uniklo zpod kontroly ruského státu? Přečtěte si rozhovor Incident takového rozsahu a za tak zvláštních okolností nepamatuji.

Ou-čou i kchuaj fen-nu chung-se te tchu-ti

Nerozumíte titulku? Přitom jste se s tímto výrazem už asi setkali ve zprávách. Znamená čínsky „vzteklý červený kousek uvnitř Evropy“. Takto mluví v Číně o vlastní zemi její nejvyšší představitel, prezident České republiky Miloš Zeman. Jeho aktivity během páté návštěvy Čínské lidové republiky nenechaly chladným Jana Moláčka, který se k nim vyjádřil prostřednictvím komentáře.

Jazykem nějakého podivného kmene se mluvilo na zasedání Rady Českého rozhlasu. Část jejích členů se teď podle článku kolegů Mazancové a Vodrážky distancuje od výroků Vítězslava Jandáka, který vzkázal váženému hudebnímu publicistovi Jiřímu Černému, mimo jiné, že „až ho potká, tak mu ji flákne“. Zatímco místopředseda rady Jiří Vejvoda míní, že „není možné, aby se na radě mluvilo jako v putyce páté cenové“, Jandáka se dotklo, že ho Černý nazval „kreaturou“. Takhle my si tu žijeme.

Člen Rady Českého rozhlasu Vítězslav Jandák. Foto: ČTK

Komerční příloha

K internetu věcí (IoT) je celosvětově připojeno zhruba osm miliard zařízení a brzy půjde o desítky miliard, uvádí server IoT Analytics. Senzory, čidla a další chytrá zařízení už pomáhají v Česku třeba se svozem dopadu, monitoringem ovzduší nebo se správou budov.

Co se dočtete v tištěném vydání Deníku N zítra, v úterý 30. dubna?

Titulní strana Deníku N v úterý 30. dubna 2019.
  • Rozhovor s Jaromírem Jágrem: „Měl bych se stydět?“ – o jeho fotografii s kancléřem Mynářem i návštěvě Číny s prezidentem Zemanem.
  • Avengers zbourali rekordy návštěvnosti. Nový superhrdinský film Endgame vydělal o premiérovém víkendu v USA i zbytku světa peníze, o jakých se ostatním jen zdá.
  • Zvýšit se ovšem můžou i minimální mzdy. Firmy na ně teď mají. Co bude, až přijde krize, je ovšem jiná pohádka…
  • Pohádkový 30. duben 2019 je naprosto mimořádný v dějinách jediného císařství na zemi: císař Akihito abdikuje, aby ho den poté na trůně nahradil jeho syn Naruhito. I o tom, co znamená pro Japonce císař, jsou naše zítřejší články.
  • Zítřejší vydání den před státním svátkem a dnem volna se věnuje i 15. výročí vstupu ČR do EU. Přinášíme zajímavý rozhovor ze zákulisí, nejen o Václavu Klausovi ;), a zajímavé průzkumy evropských nálad mezi Čechy.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější