Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Charanzová: Neviděla jsem, že by Babiš zneužíval své postavení, nejsem soudce. Hrozně mě trápí, že jsou Češi euroskeptici

Europoslankyně Dita Charanzová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Europoslankyně Dita Charanzová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dita Charanzová je lídryní hnutí ANO v evropských volbách. V Bruselu se prý musí dodnes občas legitimovat, aby jí věřili, že je europoslankyně, a ne něčí asistentka. Přitom ji server Politico.eu zařadil mezi dvacet nejvlivnějších žen Evropské unie. Proč? Charanzová říká, že jen málokdo se může pochlubit vlastním návrhem, který byl i schválen. Ke kauzám Andreje Babiše, který ji do Bruselu vysílá, Charanzová říká: Nejsem právník, nejsem soudce.

Proč vás mám volit?

Mě osobně? Protože jsem šla dělat evropskou agendu pro české občany a firmy, pět let jsem to tam dělala a mám konkrétní výsledky. Jsem člověk, který studoval na vysoké škole v době, kdy jsme nebyli členy Evropské unie, patřím ke generaci, která říkala, že se máme vrátit do Evropy. A celou svou práci jsem věnovala Evropské unii. Vím, jak funguje, mám tam plno kontaktů…

Byla jste serverem Politico.eu zařazena mezi dvacet nejvlivnějších žen Bruselu.

Jo, jo, jo. Je to prostě prostředí, které znám a v němž dokážu pro Česko hodně udělat.

Co znamená být jedna z dvaceti nejvlivnějších žen Bruselu? Někteří poslanci jsou činnější, jiní spíše pasivní. Ale všichni máte šanci mít víceméně stejný vliv. Disponujete stejnou silou hlasu. Tak v čem jste vlivnější?

Máte pravdu, že všichni máme stejné možnosti, všichni jsme na stejné startovací čáře. Ale když víte, jakým způsobem vyjednávat, když se jazykově domluvíte a dokážete ty věci dotáhnout… Pamatuji si, když jsem se za parlament stala zpravodajem zprávy, kterou jsem zdědila z minulého funkčního období, a cítila jsem, že je to test, jestli to ta mladá holka z Čech zvládne. A když jsem to vyjednala tak, jak parlament chtěl, věděla jsem, že mě výbor bude pouštět k důležitějším věcem.

Když jsem jako europoslanec podala návrh na snížení cen volání na evropská čísla, psala jsem dopisy ministrům, scházela se s ministry, byla pod strašnou lobby operátorů, jednala jsem s komisí a do poslední chvíle jsem trvala na tom, že pokud se nezlevní evropská čísla, parlament nebude souhlasit s celým telekomunikačním balíkem. Nevím, kolik europoslanců je schopno říct, že měli vlastní návrh, že ho dali na stůl a že ho prosadili.

Jak to vypadá, když jste pod „strašnou lobby operátorů“?

Dostala jsem přímo od nich

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější