Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kontaminovaná ruská ropa vyvolává znepokojivé otázky. Incident takového rozsahu a za tak zvláštních okolností nepamatuji, říká analytik

Slovenský energetický expert Karel Hirman je jedním z poradců ukrajinské vlády pro reformy. Těžbu ropy a plynu vystudoval v Moskvě. Foto: archiv K. Hirmana
Slovenský energetický expert Karel Hirman je jedním z poradců ukrajinské vlády pro reformy. Těžbu ropy a plynu vystudoval v Moskvě. Foto: archiv K. Hirmana

Plynová krize a nejnovější problém s ruskou ropou nemusejí být jedinou výzvou pro naši energetickou bezpečnost. „Jestliže dnes čelíme incidentu u ruského státního dodavatele ropy, nikdo nemůže garantovat, že jiný problém v budoucnosti nezasáhne také státního výrobce ruského jaderného paliva,“ varuje v souvislosti s případem znečištěných dodávek ruské ropy slovenský energetický expert ve službách ukrajinské vlády Karel Hirman v rozhovoru pro slovenský Denník N.

Ruský export ropy se zastavil, protože ropovodem Družba začala do Evropy téct kontaminovaná a nebezpečná ropa. Už se ví, co přesně se stalo?

Podle dosud zveřejněných informací se do ropovodního systému Družba v ruské Samaře dostal přibližně jeden milion tun ropy kontaminované organickým chlorem. Ten používají některé malé ruské těžební společnosti na intenzifikaci těžby z málo vydatných ložisek. Tento chlor se ale musí z vytěžené ropy vyčistit před jejím zatlačením do ropovodu, protože je velmi agresivní a korozivní vůči zařízením v rafineriích. A to se zjevně nestalo – kontaminovaná ropa stihla přijít do Běloruska a tamních rafinerií. Až tam se to zjistilo. Dosavadní vysvětlení a reakce Rusů, proč se to stalo, jsou přinejmenším zvláštní.

Ruský Transněfť například říká, že se jednalo „diverzi“ a úmyslné znečištění ropy. Mohlo by to tak být?

Toto „vysvětlení“ státní ropovodní společnosti Transněfť, která provozuje všechny ruské ropovody, je šokující. To by znamenalo, že ve skutečnosti nemá pod kontrolou tuto životně a strategicky důležitou infrastrukturu, která je hlavním příjmem Ruska.

Pokud to tak je, pak je záhadou, proč prezident Putin dosud nevydal rozkaz tajným službám zasáhnout, ale jak sám říká, nechává zatím vyšetřování na samotné Transněfti. Logická otázka je: kdo by to udělal a proč? S ohledem na rozsah a míru kontaminace se to muselo dít delší dobu a ve velkém rozsahu. Jenomže malé ruské společnosti vytěží za celý rok v lepším případě jen pár stovek tisíc tun ropy a drtivá většina z nich právě kvůli špatné kvalitě suroviny nemá přístup do exportních ropovodů, včetně Družby.

Zkrátka, dosavadní vysvětlování Transněfti a oficiální reakce Moskvy vyvolávají hodně znepokojivých otázek, a to také s ohledem na moment, kdy se incident stal.

V čem je zvláštní to načasování?

Především, stalo se to ve chvíli, kdy

Energie

Rozhovory

Rusko

Ukrajina

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější