Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišovo ANO v kampani „tvrdě a nekompromisně chrání Česko“. Může to fungovat, míní odborníci

Billboard hnutí ANO před evropskými volbami 2019. Foto: Jan Jiřička, Deník N
Billboard hnutí ANO před evropskými volbami 2019. Foto: Jan Jiřička, Deník N

Hnutí ANO jako jeden z favoritů květnových eurovoleb spustilo svou kampaň. V rámci outdoorové prezentace vsadilo na téma bezpečnosti. Po celé republice už visí billboardy s heslem „Česko ochráníme. Tvrdě a nekompromisně“, které hlásá premiér a šéf hnutí Andrej Babiš a jednička na kandidátce Dita Charanzová, současná europoslankyně.

Není divu, že vládní hnutí na otázky bezpečnosti vsadilo. Podle dubnového výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR vnímají lidé otázku migrace a utečenců jako nejdůležitější téma. Vyjádřilo se tak patnáct procent lidí. S poměrně výrazným odstupem následují témata jako hájení národních zájmů, brexit, životní prostředí a kvalita potravin.

„Hnutí ANO mělo podle mě dvě možnosti. Kromě bezpečnosti to mohly být otázky férovosti, například v oblasti dvojí kvality potravin. Musí totiž cílit na skupinu lidí, kteří pravděpodobně k volbám vůbec přijdou a zároveň patří mezi stabilní voliče ANO,“ říká pro Deník N sociolog Daniel Prokop.

„Na tom billboardu je apel, že hnutí ANO je silný subjekt, který dokáže bezpečnost zaručit. S paní Charanzovou je tam také premiér Babiš. Snaží se tím říct, že jsou silná strana, která se prosadí i v Evropské unii. Heslo ‚ochráníme Česko‘ má více významů,“ uvádí dále Prokop. „Snaží se prodat sílu, říct, že to není strana, která se sotva dostane do europarlamentu a bude minoritní. Vidím v tom apel sebedůvěry a síly. Není to třeba na rozdíl od Tomia Okamury kritika EU, ale je to pozitivní program, kde říkají, že v bezpečnosti je problém, my ho dokážeme odstranit, a navíc na to máme sílu,“ upřesňuje sociolog.

Sázka hnutí ANO na otázku bezpečnosti nepřekvapila ani Miloše Gregora, politologa z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. „Pro ty, kteří se o politiku zajímají, kteří sledují dění i Evropskou unii, mohou být řeči o bezpečnosti často prázdnými slovy. Ale o ně Andreji Babišovi nemusí ani jít,“ říká pro Deník N Gregor.

„Babiš potřebuje silné, emotivní téma, jímž na svou stranu přiláká nespokojené občany, kteří EU vidí jako projekt, jenž se nestará o bezpečí. Řada lidí si nedovede

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější